Podeli vest

DPS smatra da je ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom izglasan bez prethodne javne rasprave.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

crna gora
Foto: Pixabay

Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) saopštilo je danas da je Vlada Crne Gore izgubila podršku te stranke zbog, kako se tvrdi, napuštanja evropske agende.

U saopštenju posle sednice Predsedništva DPS-a, na kojoj je raspravljano o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, izraženo je žaljenje zbog promene političkog kursa Vlade Crne Gore kojom je, kako se ocenjuje, “suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, Vlada napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC”.

DPS smatra da je Vlada time nanela neprocenjivu štetu državnim interesima Crne Gore i da je takvom promenom prioriteta od strane Vlade propuštena prilika da se obezbedi snaženje konsenzusa proevropske politike, a umesto toga, bespotrebno i autodestruktivno, potencirane stare podele u Crnoj Gori.

U saopštenju se ocenjuje da je time ozbiljno ugrožena iznenadno ukazana šansa da Crna Gora, kao država koja već dugo prednjači u procesu pregovora sa EU, u dogledno vreme postane i njena prva sledeća članica.

Navodi se da će DPS, bez odlaganja, u Skupštini Crne Gore nastaviti komunikaciju sa svim parlamentarnim partijama u cilju dolaska do optimalnih rešenja u vezi sa pitanjima koja zahtevaju širi politički konsenzus.

DPS smatra da je ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom “izglasan bez prethodne javne rasprave, uz mnogobrojne manjkavosti koje su javno saopštene od stručne javnosti, predstavnika NVO sektora i brojnih političkih subjekata” i da njegova sadržina, kako se navodi, “značajno ugrožava državne interese Crne Gore” i dodaje da je on pitanje od najvišeg nacionalnog značaja, preko koga ta stranka nema pravo da pređe bez adekvatnog i jasnog političkog odgovora.

U saopštenju se dodaje da je DPS, kako bi bio izbegnut današnji scenario, više puta upozoravala da je bilo nužno uključivanje stručne i naučne javnosti, ali da je iskazano, kako se navodi, “neshvatljivo odsustvo volje za sadržajnim dijalogom i nije ostavljen prostor za dalje pružanje podrške manjinskoj Vladi.

DPS ukazuje da je zato Predsedništvo stranke jednoglasno odlučilo da uskrati podršku 43. Vladi Crne Gore i ovlastilo Klub poslanika da u toku naredne neđelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

Iz Vlade Crne Gore u petak je zvanično saopšteno da je usvojen Prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: