Podeli vest

Generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću danas je otkriven spomenik i otvoren muzej u Bregalničkoj ulici u Beogradu, na mestu porodične kuće u kojoj je Mihailović živeo od 1931. godine do početka rata.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Na svečanosti je govorio akademik, pesnik i književnik Matija Bećković.

Inicijatori otkrivanja spomenika su Udruženja “Naša Drina” i boračke organizacije Srbije i Srpske. Na čelu oba ova udruženja je poslanik SPS Igor Braunović.

Bećković je rekao da se u Bregalničkoj ulici, na mestu gde je bila Mihajlovićeva kuća, otkriva “spomenik bezgrobnog generala, vrhovnog komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini”.

On je istakao da se njegova ulica mogla zvati i Albanske golgote i Ravnogorska i Cerska i Kajmakčalanska, i “u svakoj bi bilo mesto za spomenik đeneralu”.

“Taj spomenik ne treba njemu da služi nego nama, našem miru i pomirenju”, poručio je Bećković.

Podsetio je da su generala na kraju “ostavili svi”, ali se on nije “odrekao nikoga”.

“Ostavljen od svih spasavao je američke i britanske pilote. Pod najvećim mukama i najgorim klevetama linčovanja general Mihajlović je ponavljao samo jedno, a to je da nikada, nigde, ni po koju cenu pod njegovom komandom nije bilo saradnje sa okupatorom”, dodao je Bećković i naglasio da bez pomirenja nema ni nade, ni spasenja.

Bećković je podsetio da je još u Dušanovom zakoniku zapisano da ko kinji mrtvace i sveti se grobovima, kazniće sa kao da je čoveka ubio, a mnogi danas, u 21. veku, to čine.

Dodao je da, “nažalost mnogi koji sebe nazivaju vernima, sprečavaju otkrivanje istine i nazivaju je revizijom istorije”.

“Onaj ko ga je ubio i ostavio bez groba sahranjen je u kući glavnog grada srpskog naroda i niko ne pita po kom je to zakonu učinjeno”, istakao je Bećković.

Danas su ispravljene dve nepravde prema generalu Dražu Mihailoviću. Dobio je skulpturu i kuću na mestu gde je živeo sa porodicom od 1931. do početka rata, izjavili su organizatori.

Jedan od organizatora Igor Braunović je naglasio je da veruje da će ove slike obići svet i poručio da ne smemo više da dozvolimo ono što se desilo generalu i njegovim sledbenicima – “da nas neko dovede do toga da zaboravimo ko smo i šta smo i zanemarimo svoju veru i naciju”.

Pre nekoliko dana u Beogradu su postavljeni Bilbordi na kojima se najavljuje otvaranje muzeja i otkrivanje spomenika Draži Mihailoviću.

Na bilbordu, od kojih je jedan bio i u Bregalničkoj, dominira poruka “Beograd sme”.

Skupu je prisustvovao i unuk Dragoljuba Mihailovića, Vojislav.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: