Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun, ocenio je kao veoma bitno to što je, sporazumom postignutim sinoć u Briselu u vezi sa tablicama, na KiM zaustavljena eskalacija krize, ali je i naglasio da problem nije rešen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

drecun
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC/arhiva

Drecun je naveo da je bitno da je ova kriza zaustavljena u daljoj eskalaciji, jer već imamo gomilanje prištinskih policijskih snaga na severu KiM.

“Naša strana morala bi da insistira na povlačenju svih specijalnih parapolicijskih snaga sa severa Kosova. Bez odobrenja komandanta Kfora i predsednika četiri opštine sa severa, oni nemaju šta tamo da traže. Sve to stvara opasno okruženje za srpski narod”, rekao je Drecun za RTS.

Drecun je podsetio da će KM tablice ostati u upotrebi i moći će da se produži registracija, ali se neće izdavati nove.

“Reč je o privremenom rešenju jer problem nije rešen, kako za tablice, tako ostaje i pitanje Zajednice srpskih opština bez čijeg osnivanja se Srbi neće vratiti u institucije”, naveo je on.

Komentarišući ulogu SAD u postizanju dogovora oko tablica, Drecun je naveo da je uticaj SAD uvek bio presudan kada je rec o KiM.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM smatra da je veci problem nemacka pozicija.

“SAD ima fleksibilniju poziciju i politički je racionalnija, ali to ne znači da će oni odustati od nezavisnosti Kosova. Naš predlog je poslat u Brisel, u njemu jasno piše da nećemo prihvatiti lažnu državu Kosovo i da nećemo dozvoliti da bude primljeno u UN i druge međunarodne organizacije”, rekao je Drecun i dodao da treba videti kakve korake će preduzeti Borelj koji je najavio nove sastanke sa delegacijama Beograda i Pristine.

“Ako Kurti nastavi da insistira na razgovorima o priznanju to će voditi u dalju eskalaciju i tenzije”, rekao je Drecun.

Kaže da je Borelj rekao da se treba vratiti normalizaciji odnosa koji se očigledno razlicito shvata u svetskim centrima.

“Čini se da je Priština u dogovoru sa nekim zemljama namerno napravila problem sa tablicama kako bi nas naterali da razgovaramo o toj temi. Nije problem da razgovaramo, ali je početna osnova da se razgovara o priznanju lažne države Kosovo u startu pogrešna i neće biti prihvaćena sa nase strane”, rekao je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM kaže da je potrebno da vidimo dela a ne samo reči kada je rec o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Nemačka očigledno ima neki svoj predlog i videnje kako bi to trebalo da izgleda. Razlika je u nadležnostima kakve treba da ima ZSO. Necemo pristati da ZSO nema nikakav značaj kako želi Priština”, kaže Drecun.

Komentarišući jučerašnje skupove srpskog naroda na KiM, Milovan Drecun je rekao da je sa njih poslata jasna poruka da ce se odupreti daljem teroru Prištine.

“Protesti imaju veliku političku težinu i njih ne mogu da ignorišu ni Priština ni međunarodna zajednica. Ne može da se ignoriše da tamo postoji ceo jedan narod koji je potpuno obespravljen i ugnjetavan”, rekao je Drecun.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: