Podeli vest

Drecun je za Tanjug rekao da destabilizaciju mogu da izazovu samo Albanci, a ne Srbi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

drecun
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / ARHIVA

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti očekuje destabilizaciju na KiM, sa ciljem da potpuno protera državu Srbiju sa tog postora.

Drecun je za Tanjug rekao da destabilizaciju mogu da izazovu samo Albanci, a ne Srbi, navodeći da su Albanci pripremili sve što može da izazove i da se upotrebi u eventualnoj destabilizaciji – rasporedili su značajne specijalne snage uz administratvnu liniju na dva administrativna prelaza i dovukli borbenu tehniku i velike količne goriva koje im treba za tu borbenu tehniku.

“Imaju veliku vatrenu moć u odnosu na goloruki srpski narod”, rekao je Drecun i istakao da Srbi imaju puno pravo da protestima izraze nezadovoljstvo zbog jednostranih poteza Prištine i da niko nema pravo da ih sprečava u tome, a posebno ne upotrebom sile.

Zato je, naglasio je, veoma važan apel koji je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić – da se cela situacija razreši na miran, politički način.

“Nažalost, takve apele u Prištini ne čuju”, rekao je Drecun i dodao da su Srbi na KiM pod kontinuiranim pritiskom koji im na sve načine otežava život i onemogućava da žive u normalnom okruženju i da planiraju svoju budućnost.

Drecun je rekao da Kurti želi da potpuno protera državu Srbiju sa KiM.

“To mu je sad naročito bitno da uradi sa ovim tablicama i ličnim kartama nepostojeće države Kosovo i spreman je da izazove svakojake incidente, ali ono što je zabrinjavajuće je da apele sa naše strane, koje je predsednik Vučić uputio – da se sve reši mirnim, političkim putem, dogovorom, ne čuju ni neki na Zapadu”, rekao je Drecun.

On smatra da SAD-u u ovom trenutku ne odgovara otvaranje kriznog žarišta na Balkanu zbog sveukupne geopolitičke situacije i da Kurti ne uživa ličnu podršku kao političar iz Prištine od strane sadašnje američke administracije, ali da to ne znači da će lažna država Kosovo izgubiti bilo koji procenat podrške od strane SAD.

Drecun je podsetio da je KFOR nadležan za stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na KiM i ukazao da se svaka upotreba vatrenog oružja od strane pripadnika specijalnih policijskih jedinica protiv golorukog srpskog naroda može tretirati kao ugrožavanje sigurnog okruženja Srba koji žive na severu KiM.

“KFOR je taj koji mora da spreči Prištinu da upotrebi specijalne jedinice i vatreno oružje protiv srpskog naroda”, poručio je Drecun.

Naveo je da uskoro sledi promena komandanta KFOR-a i izrazio bojazan da će oni propustiti pravi trenutak za delovanje, te poručio da mora da se deluje preventivno od strane KFOR-a prema Prištini.

Drecun smatra da je, pored svih upozorenja upućenih od strane Vučića, ključna rečenica da će u slučaju da Priština pokuša da izazove masovni pogrom Srba, Srbija pobediti.

“Svi razumeju to veoma dobro”, rekao je Drecun.

Naveo je da ne treba zaboraviti da je i srpskom narodu u centralnoj Srbiji dosta svega što radi Priština i da mnogi ljudi sa ove strane administrativne linije mogu samoinicijativno da se organizuju da protestuju protiv ovakve odluke Prištine što, kako je dodao, neće biti lagodna situacija ni za koga.

“Priština je pred odlučujućom dilemom – da li da sada u ovoj fazi krene na nasilje prema Srbima i izazove šire sukobe ili da se povuče i da sve radi na način koji će podrazumevati situaciju koja neće dovesti do širih sukoba”, zaključio je Drecun.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: