Podeli vest

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da se iz izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka može zaključiti da velika petorka ima novi plan kako da odblokira dijaloga Beograda i Prištine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

drecun
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / ARHIVA

“Taj novi plan je usmeren ka napretku i ostvarivanju, kako oni kažu, implementacije osnovnog sporazuma o normalizaciji i aneksa iz Ohrida. Za nas je to i dalje samo predlog sporazuma o normalizaciji, i vezano je za deeskalaciju situacije”, rekao je Drecun za Tanjug.

Kako je istakao, iz Lajčakove izjave možemo da izvučemo zaključak da imaju novi plan kako da odblokiraju blokirani dijalog, kako da realizuju ono što je njihov strateški cilj, a o čemu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio.

“Ciljevi tog novog plana se potpuno razlikuju kada je u pitanju Beograd s jedne strane, s druge strane je Priština i ovih četiri, odnosno pet vodećih zapadnih zemalja”, naveo je Drecun.

Drecun je naglasio da je njihov cilj strateški, i da žele da nateraju Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo.

“To je cilj Prištine, i zato Kurti kaže da insistira na tome da se što više razgovara, da bi se implementirao ono što oni zovu sporazum, a što mi kažemo da za nas nije sporazum”, rekao je Drecun.

On je objasnio da je cilj je da se postigne priznanje lažne države od strane Beograda u dve faze.

“Prva faza je vezana za predlog osnovnog sporazuma i odnosi se na omogućavanje lažnoj državi Kosovu da postane članica svih međunarodnih organizacija, da se Beograd ne protivi i da se mi prema njima odnosimo kao nekakvoj državi, dakle da ih de facto priznamo. U drugoj fazi je cilj da se napravi taj pravno obavezujući sporazum u normalizaciji odnosa, koji bi uključivao na pravni način definisano priznanje, dakle da jure priznanje lažne države Kosova”, rekao je Drecun.

On je rekao i da se iz izjava sa Zapada može zaključiti da je potrebno neodložno formiranje Zajednice srpskih opština.

“Druga je izjava vezana za ovo što se desilo u Banjskoj i da Beograd mora da učestvuje aktivno u istrazi. Naša strana već radi na tome da odgovorni moraju da budu kažnjeni…”, rekao je Drecun.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ DANAS dočekuje SARACINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, saopštila je Služba…