Podeli vest

Predsednica biračkog odbora na izbornom mestu br. 85 u Zagrebu Dubravka Stojanac, izjavila je jutros da su birališta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj otvorena na vreme i da sve teče po propisima.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ona je za Tanjug objasnila i proceduru glasanja.

“Za nacionalne liste glasaju svi birači, pripadnik nacionalne manjine koji se izjasni da želi glasati i za svoju manjinu ima pravo da glasa za nacionalnu listu i za svoju nacionalnu manjinu, s tim da pripadnici srpske nacionalne manjine mogu glasati od jednog do tri glasa, dok ostali priapadnici manjina jedan”, objasnila je ona.

Birači mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi, objasnila je ona.

Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost u odnosu na ostale, nezavisno od toga gde se nalazi na listi, što znači da u Sabor može da uđe kandidat koji je bio na poslednjem mestu.

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena biračka mesta na kojima građani biraju svoje predstavnike u Saboru na 11. parlamentarnim izborima od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Biračka mesta, kojih ima oko 6. 500 širom Hrvatske. zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna tišina.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: