Podeli vest

Predsednik Crne Gore kaže da je ubeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja Temeljnog ugovara, ali da je potreban javni dijalog

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Milo Djukanović Đukanović
Foto: Shutterstock

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da su se u javnosti pojavile različite intepretacije nacrta Temeljnog ugovora sa SPC, ali da je ubeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Takođe, poručio je da, ipak, ne treba žuriti i brzopleto izbegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da reši i mnogo teže izazove od tog.

Ðukanović je odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu da li je video nacrt Temeljnog ugovora, rekao da je pre izvesnog vreman dobio jedan nepotpun tekst Temeljnog ugovora kao radnu veziju koja je nastala u nekom radnom timu u vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u delu koji mora da obavi država i ispregovarati sa, kako je rekao, tom verskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremana da svako odnosno stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

“Video sam juče da su se pojavile različite interpretacije, ali ubeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake verske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora. Znam pouzdano da ga je 2010. ili 11. vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC kao i drugim verskim zejednicama, ali da ga je SPC odbijala sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila”, naveo je Ðukanović.

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma reč.

“Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za CG i njenu budućnost već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju”, poručio je Ðukanović.

Napomenuo je da je sticajem okolnosti to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

“I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj deo posla”, rekao je on i dodao da vlada treba da vodi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim interesima.

Kaže da mu se čini da se u tim nastupima zaboravlja šta je čiji ugao gledanja i odgovornost pošto se, kako je rekao, često mogu čuti tonovi koji bi pre pripadali drugoj strani.

“Optimista sam i potpuno sam ubeđen da je CG u prethodne dve godine pokazala da ima jasan demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove od ovog. I ubeđen sam da treba spustiti tenzije. Ne treba medijski prenaglašavati važnost ovog pitanja, već ostaviti onima koji su pozvani da napišu ugovor od dvadesetak članova i da se konačno to skine sa dnevnog reda”, zaključio je predsednik CG.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: