Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović učestvovala je danas na konferenciji povodom predstojećeg završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i upisa učenika u srednje škole i tom prilikom poručila da je za školsku 2024/2025. planirano 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAB MILJEVIĆ (STF)

Đukić Dejanović je istakla da će se završni ispit realizovati 17, 18. i 19. juna 2024. dok odrasli ovaj ispit polažu 17. juna.

“Ove godine pravo da pristupe završnom ispitu ima ukupno 66.970 osmaka. Učenici će rešavati zadatke iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, matematika i iz izbornog predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija”, rekla je ona.

Ministarka je objasnila da testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i na portalu Moja srednja škola biće objavljeni u petak 21. juna.

“Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 24. juna”, kazala je Đukić Dejanović.

Pomoćnik ministra za osnovno i srednje obrazovanje Milan Pašić istakao je da je u ovoj godini otvoren vajber kanal “Moja srednja škola – Info kanal” kao dodatni kanal komunikacije sa roditeljima u koji se mogu uključiti mediji, kao i zaposleni u školama.

On je rekao da trenutno kanal ima oko 26.000 korisnika, kao i da sadrži sve korisne informacije o ispitu i upisu u škole, s ciljem blagovremenog informisanja.

Pašić je istakao da ministarstvo godinama unazad sprovodi evaluaciju celog procesa završnog ispita tako što nakon završetka anketira sve učesnike, počevši od direktora, supervizora, dežurnih nastavnika, informatičkih koordinatora i roditelja.

“Takođe, novina ove godine jeste i to da smo učenicima dali mogućnost da nakon probnog završnog ispita promene svoj test. Znači, ako je neko u decembru izabrao određeni treći predmet, mogao je nakon probnog ispita taj test i da promeni”, rekao je Pašić.

On je istakao da je za učenike koji iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti da polažu završni ispit u junu, od 14. do 16. avgusta biće im omogućen drugi upisni krug.

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,28 odsto), zatim biologiju 23.537 (36,25 procenata), istoriju 6.021 (9,27 odsto), hemiju 4.391 (6,76 odsto) i fiziku 4.175 (6,43 odsto).

Pašić je objasnio i da svaki od testova nosi maksimalno po 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je da broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a iz trećeg testa sa 0,6.

“Što se tiče pregledanja testova, svaki zadatak pregledaju dva nastavnika. Ukoliko postoji razmimoilaženje mišljena između njih, treći, tzv. supervizor daje konačan odgovor i na kraju, komisija”, kazao je Pašić.

Pomoćnik ministar za osnovno i srednje obrazovanje Miloš Blagojević rekao je da su ovih dana podnošeni i sportski rezultati za upis učenika u gimnazijska odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport.

“Trenutno je faza bodovanja, koja se uskoro završava i onda prelazimo u sledeću – takmičenja i nagrade koje nam društva i naši partneri koji sprovode takmičenja dostavljaju sve ove podatke, unose u sistem i svi podaci, zajedno sa rezultatima završnog ispita, kao i uspeha koje su ostvarili na kraju 6, 7. i 8. razreda biće na jednom mestu i nakon toga rangiranje može da počne”, naveo je on.

Blagojević je pozvao sve roditelje i učenike da još jednom provere sve podatke preko portala Moja srednja škola i preko e-dnevnika.

“U celom procesu učestvuje 1.817 škola, osnovnih i srednjih. Ono što je možda interesantno u ovom trenutku jeste 235 obrazovnih profila, a to je poprilično veliki broj kada se gledaju zemlje u okruženju”, naveo je on.

Istakao je da su svi obrazovni profili zasnovani na standardu kvalifikacija.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović istakao je da ova stručna ustanova radi pod okriljem Ministarstva prosvete uspešno već 15 godina.

“Zavod je i ove godine pripremio sve zadatke, a u pitanju su zadaci i testovi iz maternjih jezika, matematike, fizike, hemije, istorije, biologije i geografije. Sve na devet jezika, srpskom i na osam jezika naših nacionalnih manjina na kojima se sprovodi nastava u našem obrazovnom sistemu”, rekao je on.

Ranđelović je napomenuo da su tu plus testovi za funkcionalno obrazovanje odraslih, kao i testovi za decu sa posebnim potrebama koje se na drugačiji način rade i pripremaju.

Popunjavanje liste opredeljenja je 25. i 26. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po srednjim školama i obrazovnim profilima je 1. jula.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: