Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na otvaranju konferencije “Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost”, da će u Srbiji u školskoj 2024/2025. početi realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG:NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

Ona je navela da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

Đukić Dejanović je istakla da ovaj odnos osigurava spremnost za brzu i bezbolnu tranziciju od škole do posla, što je prvi i najpoželjniji karijerni put za učenike srednjih stručnih škola, kao i otvorena vrata za nastavak učenja na višim obrazovnim nivoima.

Objasnila je da su neki od ovih planova i programa inovirani i osavremenjeni, a da su neki, poput profila poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar, potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji.

“Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca, a učenici kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad u kompaniji stiču znanja, veštine, stavove i odnos prema radu”, rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je napomenula da su svi ovi programi inovativno povezali srodne discipline, modernizovani su i uklopljeni u savremene tržišne tendencije, a zasnovani su na standardu kvalifikacije.

Kako je istakla, oni predstavljaju dobar odgovor obrazovnog sistema na buduće potrebe za radnom snagom i dobar izbor mladima u smislu buduće karijere.

“Danas je više nego vidljivo koliko tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija utiču na promene tržišta rada, ali i naših svakodnevnih života”, navela je ona.

Đukić Dejanović je istakla da kvalifikovana radna snaga predstavlja ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje.

Kako je navela, ogroman broj kompanija u Srbiji, ali i u Austriji i EU, smatra da će kvalifikovana radna snaga biti jedan od najvećih izazova u budućnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: