Podeli vest

Stranke u odvojenim saopštenjima, izrazile nezadovoljstvo što su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija zabranile prelet Sergeju Lavrovu

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

politika
Foto: Shutterstock

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski, kao i Dveri i koalicija Nada u odvojenim saopštenjima, izrazile su nezadovoljstvo što su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija zabranile prelet ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i time onemogućile njegovu najavljivanu posetu Beogradu.

Ðurđević Stamenkovski je ocenila da je otkazivanje posete Lavrova štetno za Srbiju, da on, kada je dolazio u Srbiju, nije postavljao nikakve ultimatume, uvek je pružao podršku za očuvanje Kosova i Metohije, uticao na mnoge zemlje da povuku priznanje Kosova, lobirao da se glasa protiv Kosova u UNESKU…

Ona je za TV K1 ocenila i da se u slučaju Crne Gore i Severne Makedonije, koje su zabranile prelet avionu Lavrova, ne radi o odluci suverenih država, dodajući da “čim je američki establišment imao potrebu da naglasi da je to odluka suverenih država, jasno je da nije reč o tome”.

Ona je navela da su se i drugi evropski državnici, Emanuel Makron i Olaf Šolc, sastajali sa Vladimirom Putinom, a da se Srbiji sputavaju diplomatski kanali koje ima, dodajući da Srbija ni na koji način ne treba da se svrstava kada je u pitanju ukrajinska kriza, i da je trebalo da budemo uzdržani svaki put pred organima Ujedinjenih nacija.

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić je u saopštenju u ponedeljak ocenio da je sprečavanje posete Lavrova “poslenja opomena” i poruka da su zemlje EU i NATO u okruženju spremne da urade sve kako bi se Srbija odrekla političke i vojne neutralnosti.

U današnjem saopštenju Dveri navode i da bi trebalo otkazati posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji će, prema najavi, u petak doći u Beograd, navodeći da je u njemu trenutno oličen “i evropski totalitarizam i podaničko sprovođenje politike SAD u Evropi”.

U koaliciji NADA nazivaju “siledžijskom” odluku EU i NATO, a koje su, kako kažu, sprovele Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora, dodajući da time podižu “gvozdenu zavesu” u pokušaju da izoluju Rusiju.

Jedan od lidera koalicije Nada, Vojislav Mihailović kaže u saopštenju i da bi Srbija trebalo da uputi diplomatsku notu zemljama koje su sprovele zabranu preleta, jer je taj potez suprotan dobrosusedskim odnosima, ali i da to neće pokvariti odnose ruskog i srpskog naroda.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: