Podeli vest

U izjavi za Tanjug Ðurić je podsetio da su prištinske vlasti zabranjivale i predstavnicima manjina na KiM da učestvuju na izborima za savete nacionalnih zajednica i da biraju svoje predstavnike.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić ocenio je da je najnovija eskalacije na KiM isključiva odgovornost privremenih prištinskih vlasti koje su prethodnih meseci zabranjivale Srbima i da glasaju na opštim izborima i da koriste Briselskim dogovorima zagarantovana prava, kao što je upotreba statusno neutralnih KS registarskih tablica.

U izjavi za Tanjug Ðurić je podsetio da su prištinske vlasti zabranjivale i predstavnicima manjina na KiM da učestvuju na izborima za savete nacionalnih zajednica i da biraju svoje predstavnike.

“Oni su potpuno bezobzirno javno govorili o tome da nikada neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština. Poslednji je to učinio Aljbin Kurti i to ni manje ni više nego ispred kancelarije nemačkog premijera u srcu Berlina. Kap koja je prelila čašu je izbacivanje srpskih rukovodilaca iz policijske strukture KiM koje se dešava istovremeno sa zabranom nametnutom običnim građanima da koriste svoje automobile jer se nekome iz Prištine ne dopadaju njihove registarske tablice na koje po Briselskom sporazumu imaju pravo”, istakao je Ðurić.

On je ukazao da sve što su poslednjih meseci radile privremene prištinske institucije govori jasno da oni ne žele dijalog, da ne žele pomirenje i da ne žele normalizaciju odnosa, već naprotiv, da želi “nove distrakcije” u odnosu na proces dijaloga.

“Priština potkopava napore međunarodne zajednice da se dođe do mirnog i za građane obe strane prihvatljivog rešenja. Izuzetno je značajno što smo od najviših američkih predstavnika mogli da čujemo vrlo jasan poziv da se posle 10 godina konačno uđe u formiranje Zejdnice srpskih opština i da se povuče štetna i destruktivna odluka vezana za registarske tablice”, ukazao je Ðurić.

On je podsetio da su Srbi 10 godina strpljivo i mirno čekali i da bude formirana ZSO i da budu primenjeni ostali bazični elementi Briselskih sporazuma i predočio da se danas vidi jasnije nego ikada da je celokupan briselski poredak na KiM počivao na srpskom strpljenju.

“Gaženje osnovnih prava Srba i eskalatorni koraci doveli su do toga da Srbi na KiM nemaju drugog izbora nego da podignu svoj glas i ustanu u zaštitu i odbranu svojih osnovnih ljudskih i građanskih prava pa i ako hoćete bazičnog dostojanstva”, naglasio je Ðurić.

“Ono što, takođe, primećujemo i što je za nas veoma značajno jeste da međunarodna zajednica, pojedine države kao što su SAD ali i neke druge zemlje koje nisu tardicionalno na liniji sa nama kada je reč o statusu Kosova i Metohije, sve glasnije govore o tome da Priština mora da prekine sa začaranim krugom eskalacije, dakle, to što ih podržavaju kada je reč o statusu više ne znači da ih bezrezervno podržavaju kada je reč o svakom neodgovornom potezu koji povuku i mislim da je Priština izgubila monopol na dobre odnose sa SAD ali i sa nekim drugim zemljama”, kaže Ðurić.

To je, kako ističe, rezultat činjenice da je tim na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u prethodnim godinama podigao ugled i kredibilitet Srbije potezima koji nisu bili samo reči već i realnim jačanjem srpske ekonomije, odgovornim ponašsanjem u kritičnim situacijama i izgradnjom ličnih kontakata i odnosa poverenja sa nekim od najznačajnijih lidera zapadnih država.

Ðurić je istakao da je veoma važno u političkom smislu to je da vakum koji nastaje na severu KiM, kada je reč o policijskim dužnostima nakon eskalatornih poteza antisrpske, antiameričke i antievropske Kurtijeve vlade, da taj vakum popune predstavnici Kfora, Euleksa i međunarodnih misija koji su za tako nešto ovlašćeni, to jest da ne bude dozvoljeno Kurtijevom režimu da dalje nastvai sa svojim opasnim i zapaljivim igrama kojima je vrlo sklon kao što se dalo videti prethodnih nedelja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ