Podeli vest

Đurić je izjavio je da prištinske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu srpsku zajednicu na KiM.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da prištinske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu srpsku zajednicu na KiM, sada skoro svakodnevno, a na štetu napora koje predvode EU i SAD da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju.

Đurić je na Tviteru napisao da su jučerašnji događaji primer iz udžbenika ponovnog pokušaja rasplamsavanja sukoba na Kosovu i Metohiji.

“Očigledno kršeći Briselski sporazum, monoetničke snage koje broje stotine naoružanih oficira KPS-a zauzele su jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu* – Severnu Mitrovicu”, naveo je Đurić.

Dodao je da su ranije juče u Veliku Hoču, srpsku enklavu u kojoj se vekovima proizvodi vino i u kojoj živi 650 od manje od 2.500 Srba koji su preostali u regionu Zapadnog Kosova i Metohije, upale “specijlane jedinice KPS” naoružane Kalašnjikovima, a pod trivijalnim izgovorom (navodno „kršenje carinskog zakona“ od strane porodice koja tamo proizvodi vino generacijama) i vidno zloupotrebljavajući silu u cilju ulivanja straha.

Đurić je ukazao da zastrašivanj i oduzimanje sredstava primorava Srbe da se isele iz svojih “drevnih i prelepih domova pod zaštitom Uneska”.

Podsetio je da su juče specijalne jedinice KPS neočekivano ušle u dečji vrtić u Leposaviću, sa oklopnim transporterom naoružanim mitraljezom, dok su deca spavala. Đurić je ukazao da je, dok vlada Aljbina Kurtija nastavlja da vodi radikalnu nacionalističku politiku, za Srbe na KiM život postao svakodnevna borba ispunjena anksioznošću i strahom za budućnost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ