Podeli vest

Transformacija Balkana u otvoreno i slobodno područje saradnje predstavlja okosnicu regionalne vizije predsednika Vučića i Vlade Srbije, istakao je Ðurić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

amerika
Foto: Pixabay

Abasador Republike Srbije u SAD Marko Ðurić razgovarao je danas na Kapitol hilu sa senatorom Krisom Marfijem, članom Spoljnopolitičkog odbora u Gornjem domu Kongresa.

Ambasador Ðurić preneo je senatoru Marfiju da podrška SAD inicijativi „Otvoreni Balkan“ predstavlja aktivan doprinos poboljšanju odnosa u regionu, ocenivši da afirmativne poruke američkih zvaničnika o ovom vidu regionalne saradnje imaju snažan ođek u našem delu Evrope.

„Transformacija Balkana u otvoreno i slobodno područje saradnje predstavlja okosnicu regionalne vizije predsednika Vučića i Vlade Srbije“, istakao je Ðurić.

Takođe, ukazao je da je koncept „Otvorenog Balkana“ promenio ekonomski diskurs u našem regionu i probudio donekle uspavani privredni razvoj, dajući ljudima svežu energiju i motivišući ih na nove ideje za povezivanje.

„A upravo su ljudi i njihova dobrobit fokalna tačka oko koje su se lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupili prilikom inicijalnog dogovora o pokretanju ove saradnje i njenoj otvorenosti za sve zainteresovane strane“, naglasio je Ðurić.

On je i podvukao da pozitivne poruke o našim bilateralnim odnosima, ali i budućnosti regiona, koje dobijamo od naših američkih partnera ulivaju dodatnu sigurnost i doprinose rastu interesovanja za investicioni potencijal našeg kutka Evrope.

Ðurić je informisao senatora o aktuelnoj situaciji u odnosima Beograda i Prištine, ponovivši da srpska strana nastavlja da bude konstruktivan akter koji teži pronalasku kompromisnog rešenja, te da je kao takva i oličenje odgovornosti i stabilnosti.

Pored tema na bilateralnoj agendi, na sastanku je bilo reči i o značaju očuvanja evroperspektive regiona, kao i o refleksijama trenutne globalne energetske situacije na Evropu i svet, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: