Podeli vest

Srbija će u Vašingtonu od juna imati i srpsku rezidenciju, najavio je amabsador Marko Đurić.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

marko đurić
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ARHIVA

Srbija će u Vašingtonu, nakon što je sredinom oktobra prošle godine otvorila stalnu zgradu ambasade, pozicioniranu na manje od jedne milje od Bele kuće, u glavnom gradu SAD od juna imati i srpsku rezidenciju, najavio je amabsador Marko Đurić i dodao da će ona biti u objektu od ogromnog istorijskog značaja za obe zemlje.

Ambasdor je najavio da će posle rekonstrukcije koja je u toku, srpska rezidencija postati dom izuzetnih događaja i manifestacija – kulturnih i političkih.

“U junu ćemo ovde u Vašingtonu otvoriti srpsku rezidenciju, reč je o objektu od ogromnog istorijskog značaja i za Vašington i za srpski narod s obzirom da je 1942. postao rezidencija kralja Petra u izbeglištvu”, rekao je Đurić za Tanjug, govoreći u novoj ambasadi u Vašingtonu, smeštenoj u istorijskom zdanju koji je Srbija kupila i nedavno pretvorila u svoje novo diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Đurić je podsetio da je zgradu, sad već buduće srpske rezidencije, kupio prvi i izvanredni i opunomoćeni ambasador Kraljevine Jugoslavije u Vašingtonu Konstantin Fotić za potrebe Srbije, ali je decenijama bila u “jadnom i žalosnom” stanju.

“Bila je u derutnom stanju i sada u junu uz podršku naših nadležnih institucija završavamo veliki posao restauracije i ponovo će srpska kuća u Vašingtonu, sa čak restauriranim i klavirom kralja Petra, sijati punim sjajem i biti dom fenomenalnih događaja i manifestacija ne samo u oblasti kulture i stvaralaštva, već i onih politčkih”, rekao je Đurić.

Ambasada je, kako je podsetio Đurić, samo u januaru ove godine, što se tiče kulturnog stavaralaštva organizovala koncert srpske muzike u Kenedi centru, a u zgradi ambasade modnu reviju srpskih narodnih nošnji iz kolekcije Biljane Regan sa više od 200 nošnji iz svih krajeva Srbije sa posebnim akcenotm na one sa KiM, kao i brojne književne večeri i radionice za decu.

“Organizovali smo izložbu modernog srpskog slikarstva, fotografije Uneskovog nasleđa Srbije. Ponosan sam na to što Srbija ulaže velike napore da promeni sliku na bolje o sebi”, rekao je ambasador.

Srbija je u Vašingtonu u oktobru prošle godine otvorila novu zgradu ambasade, a svečanu vrpcu zajedno sa ambasdorom Đurićem presekao je specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar.

Tako je prvi put od raspada bivše Jugoslavije ambasada Srbije dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, na 16. ulici u istorijskoj zgradi koja je nekada bila kuća američkog državnog sekretara u vreme predsednika Teodora Ruzvelta – Elihjua Ruta, dobitnika Nobelove nagrade za mir (1913).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: