Podeli vest

Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda 1. aprila slavi 50 godina postojanja

Autor : Bilten.rs , Izvor :

pozorište
Foto: Shutterstock

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je direktor pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda koje 1. aprila slavi 50 godina postojanja.

Ðurković je istakao da je “Pinokio” posebno po tome što je “jedino beogradsko pozorište posvećeno samo lutkarstvu”.

“Lutkarska scena se neguje u Beogradu međutim jedina ustanova koja radi isključivo lutkarstvo je ”Pinokio”, dodao je Ðurković.

Pozorište “Pinokio” osnovano je pre pedeset godina u Zemunu da bi se na kraju preselilo na Novi Beograd i poslednjih devet godina se nalazi u zgradi bioskopa “Jugoslavija”.

“Tu smo našli utočište i tu se dobro osećamo. Veliki broj najmlađe publike svakog vikenda u sve većem broju dolazi u pozorište, obrazuje se, uživa, doživljava lepo novo iskistvo i upoznaje se pozošinom umetnošću”, rekao je Ðurković.

Prema njegovom mišljenju, dečija pozorista spadaju u najvažnije vrste pozorišta, jer “ako se deca dobrim predstavama zaraze, ostaće verna publika pozorišta celog života”.

Osnivač “Pinokija” je Grad Beograd i pozorište je u potpunosti pokriveno budžetom, ali đurković kaže da su sponzori i donatori dobrodošli, kao što je to bio slučaj sa Fondacijom Novaka Ðokovića koja je sredila kompletu salu sa skoro 300 stolica, sa kojom sada ta kuća ulazi u proslavu pola veka postojanja.

Upitan o budućnosti lutkarskog pozorišta, Ðurković je primetio da je ono staro i opstaje kao i samo pozorište koje potiče još od antičke Grčke.

“Kao što su bili strahovi kada se pojavio film ili hiperprodukcija serija da će pozorište nestati ništa nije ugušilo pozorište”, rekao je Ðurković.

Prema njegovim rečima, drugi mediji su dobri saveznici pozorišta, jer ako pogledamo bilo koji strani kanal 20 do 30 posto su lutke snimane u studiju.

Ðurković je dodao i da postoji “neraskidiva veza dece i lutkarstva” jer su od rođenja okružena lutkama, i za njih je “lutka mnogo više od onoga što mi odrasli možemo da percipiramo”.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: