Platforma predviđa zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO, kao i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dveri
Foto: Srpski pokret Dveri

Zamenik predsednika poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri i potpredsednik Dveri Ivan Kostić predstavio je danas novu političku platformu tog pokreta u 10 tačaka za povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Republike Srbije.

Polazeći od Ustava Srbije i poruke Svetog arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve iz 2018. godine, Dveri predlažu prekid evro-atlanskih integracija Srbije do povlačenja priznanja nezavisnosti KiM od strane država koje su priznale secesiju i povlačenja NATO sa srpske teritorije.

Platforma predviđa zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO, kao i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti.

Srpski pokret Dveri, takođe, predlaže da se proglasi okupacija NATO na delu teritorije Republike Srbije – AP Kosova i Metohije, da se zahteva povratak pitanja KiM u okvire SB UN i doslednu primenu rezolucije 1244 SB UN.

Prema njihovom predlogu, potrebno je poništiti „Prvi sporazum o principima regulisanja normalizacije odnosa“ (tzv. „Briselski sporazum“) i sve kasnije sporazume koji iz njega proizlaze, uključujući i ”Vašingtonski sporazum”, kao i sve ugovore kojima je otuđena imovina države Srbije, državnih javnih preduzeća i privrednih društava na KiM”.

U saopštenju se navodi da je neophodno formirati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, ponovo uspostaviti institucije Republike Srbije na teritoriji KiM “koje su ukinute antiustavnim ”Briselskim sporazumom”, premestiti Kancelariju za KiM u Kosovsku Mitrovicu, omogućiti povratak prognanih i uspostaviti civilnu zaštitu srpskog stanovništva i svih lojalnih građana Srbije na KiM.

Potrebno je, kako navode, nastaviti intenzivnu diplomatsku aktivnost na povlačenju priznanja “lažne države ”Kosovo” i sprečavanju ulaska u sve međunarodne institucije, ali i omogućiti izlazak Srba iz nelegitimne i antiustavne separatističke ”skupštine” i ”vlade” lažne države Kosovo“.

Dveri predlažu i da se pojača prisustvo vojske i žandarmerije duž administrativne linije, posebno u Topličkom, Pčinjskom i Raškom upravnom okrugu, kao i da se uvedu zakonske sankcije za svako javno negiranje Ustava Republike Srbije i zagovaranje nezavisnosti „Kosova“ od strane političkih subjekata, medija ili javnih ličnosti.

Potrebno je “odustati od bilo kakvog ”konačnog” rešavanja pitanja KiM van Ustava Srbije i Rezolucije SB UN 12 44 i jačati novo strateško povezivanje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim saveznicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije”.

Na današnjoj konferenciji za medije u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kostić je rekao da će platforma o KiM biti dostavljena svim poslaničkim grupama u parlamentu i svim najvažnijim institucijama u Srbiji, navedeno je u saopštenju Srpskog pokreta Dveri.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: