Podeli vest

Srbima u S. Makedoniji je preko potrebna SPC i zaštita nacionalnog identiteta, i o tome treba voditi računa u budućim pregovorima sa MPC, poručuju Dveri

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

dveri
Foto: Srpski pokret Dveri

Formiranje najmanje jedne eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Severnoj Makedniji nužni je i minimalni preduslov za očuvanje identita srpskog naroda u ovoj susednoj državi, saopštila je danas stranka Dveri govoreći o predstojećim razgovorima o sadržini tomosa o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

“Srbima u Severnoj Makedoniji je preko potrebna SPC i zaštita nacionalnog identiteta, i o tome treba voditi računa u budućim pregovorima sa MPC”, navode Dveri.

Pozdravljajući mir i slogu između naroda na Balkanu i ne mešajući se, kako navode, u eklisiološke uzroke i posledice dodeljivanja autokefalnosti MPC, Dveri očekuju da “u predstojećim razgovorima o sadržini tomosa o autokefalnosti MPC vrh SPC uzme u obzir da u severnoj Makedoniji žive i pripadnici srpskog naroda i SPC”.

Kako su saopštili, “SPC je definitivno najvažnija nacionalna ustanova za očuvanje identiteta srpskog naroda u bivšim jugoslovenskim republikama i dijaspori u celini”.

“Polazeći od te činjenice, smatramo da je formiranje najmanje jedne eparhije SPC u Severnoj Makedniji nužni i minimalni preduslov za očuvanje identita srpskog naroda u ovoj susednoj državi. To ne bi bio nikakav presedan za bratsku i pravoslavnu zemlju jer takav slučaj kada je SPC u pitanju imamo i u Rumuniji”, navode Dveri.

Dveri ocenjuju da će “sveštenstvo iz našeg naroda, bogosluženja na svom jeziku i proslavljanje srpskih svetitelja biti od presudne važnosti za duhovnu i kulturnu zaštitu nacionalnog identiteta ostataka srpskog naroda na području Severne Makedonije”.

“Posebna tema o kojoj treba razgovarati jesu srpske svetinje u Severnoj Makedoniji: manastiri, crkve, groblja, istorijski spomenici… Radi očuvanja istorijskog pamćenja kao važnog elementa nacionalne svesti predlažemo da u dogovorima sa MPC našoj SPC budu dati u svojinu i neki od srednjovekovnih manastira čiji su ktitori nesumnjivo bili srpski vladari”, saopštile su Dveri.

Prema njihovom mišljenju, ti manastiri bi mogli biti stavropigije srpskog patrijarha na teritoriji Severne Makedonije ili imati neki drugi poseban status unutar SPC.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: