Zelenski tvrdi da je od početka kontraofanzive ukrajinske vojske oslobođeno 2.000 kvadratnih kilometara. Zelenski je sa predsednikom Francuske Makronom razgovarao o demilitarizaciji Zaporožja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ukrajina
Tanjug/File/AP Photo/Nariman El-Mofty, File

Iskljucen poslednji energetski blok zaporoške nuklearke

U zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio – šesti – radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju“, objasnio je Rogov za Sputnjik.

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja od strane ukrajinskih snaga i oštećenja dalekovoda. Stalno menjanje načina rada reaktora i turbina može dovesti do havarije, upozorio je Rogov.

Ranije su vlasti regiona saopštile da je u uslovima stalnog granatiranja stanice od strane ukrajinskih trupa razmatrana opcija potpunog prestanka rada nuklearne elektrane.

Zelenski: Predstojeca zima prekretnica u ratu sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da veruje da će predstojeća zima biti “prekretnica” u ratu sa Rusijom, nakon niza vojnih uspeha ove nedelje na frontu.

“Verujem da je ova zima prekretnica i da može da dovede do dramatične deokupacije Ukrajine”, rekao je Zelenski na Jaltskoj konferenciji u Kijevu, preneo je list “Hil”.

Rusko ministarstvo odbrane je u subotu navelo da je povuklo svoje snage iz nekoliko gradova oko Harkova na istoku Ukrajine, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske.

Zelenski je, takođe, zatražio veću vojnu podršsku od zapadnih saveznika, rekavši “da ukrajinska vojska ima jače oružje, brže bi uspela da oslobodi okupirane teritorije”.

Ukrajinske oružane snage oslobodile su oko 2.000 kvadratnih kilometara teritorije otkako je počela kontraofanziva protiv Rusije, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju.

Ukrajinske snage su 29. avgusta saopštile da su započele kontraofanzivu na jugu zemlje, preneo je Rojters.

Rusija je 24. februara počela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa, kako navodi Moskva, ciljem dencifikiacije i dmeilitarizacije te zemlje.

Zelenski sa Makronom o Zaporožju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ukazao da bi ona trebalo da se demilitarizuje.

“Naša pozicija je jedini način da zaštitimo Evropu od nuklearne katastrofe, a to je demilitarizacija elektrane”, napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters.

Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

Zelenski: Što pre da pocnemo sa isporukom struje Poljskoj

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naložio je da se što pre počne sa isporukom struje Poljskoj iz ukrajinske nuklearne elektrane Hmelnjicki.

“Dao sam naređenje da se ubrza rekonstrukcija dalekovoda od elektrane Hmelnjicki do poljskog grada Žešov. Moramo da završimo rekonstrukciju do 8. decembra i obezbedimo Poljskoj dovoljnu količinu struje”, kazao je Zelenski, preneo je TAS S.

On je dodao da su pošiljke struje Poljskoj moguće ukoliko Kijev ima “normalnu kontrolu” nad nuklearnom elektranom Zaporožje, koju drže ruske snage.

“Na međunarodnom planu rešavamo ovo pitanje”, istakao je Zelenski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: