Podeli vest

Džonsonov portparol rekao rekao je da “ponekad može proći i neko vreme da se utvrdi šta se desilo, posebno o pitanjima koja se odnose na pre nekoliko godina”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

džonson
Foto: Shutterstock

Britanski premijer Boris Džonson danas se našao pod dodatnim pritiskom nakon što je njegova kancelarija bila prinuđena da prizna kako je on zaboravio da je obavešten o ranijoj optužbi za nedolično seksualno ponašanje jednog od njegovih ministara, Kristofera Pinčera.

Optužba o laži i gubitku pamćenja malo olakšava višemesečni pritisak na Džonsona, koji se suočava sa rastućom frustracijom svoje vladajuće Konzervativne partije zbog, kako kažu, administracije opterećene skandalima, prenosi Rojters.

Dodaje se da neki konzervativni poslanici nastoje da obnove težnje da ga svrgnu, samo mesec dana nakon što je premijer preživeo glasanje o poverenju.

Glavna opoziciona Laburistička partija optužila je Džonsona da “vuče britansku demokratiju kroz blato”.

“Broj 10 nastavlja da menja svoju priču i još ne govori istinu”, rekao je Sajmon Mekdonald, nekadašnji stalni podsekretar u Ministarstvu inostranih poslova u vreme kada je Pinčer tamo bio mlađi ministar.

Mekdonald, višedeceniji britanski diplomata, sadašnji član gornjeg doma parlamenta koji je retko govorio o unutrašnjim pitanjima vlade, rekao je da je o Pinčeru 2019. vođena istraga i da je “o njenom pokretanju i ishodu Džonson lično obavešten”.

Njegovo pismo je navelo ministra kabineta Majkla Elisa da kaže parlamentu da se, kada su prošle nedelje iznete nove optužbe, “premijer nije odmah prisetio razgovora o incidentu krajem 2019. godine”.

Džonsonov portparol rekao isto, dodajući da “ponekad može proći i neko vreme da se utvrdi šta se desilo, posebno o pitanjima koja se odnose na pre nekoliko godina”.

Dodao je da nije siguran da li je optužba u kancelariji inostranih poslova razmatrana u vreme Pinčerovog imenovanja.

Zamenik lidera laburista Anđela Rejner rekla je da su Džonsonovi “očajnički pokušaji da prikrije ono što je znao bili promašaji”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: