Podeli vest

Skepticizam prema klimatskim promenama i “zelenoj tranziciji” veći je u mnogim članicama Evropske unije nego u okolnim zemljama, navodi se u danas objavljenoj anketi Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Anketa EBRD za 2023/2024 o “zelenoj tranziciji” pokazuje da su skeptici i neangažovani ljudi najčešći u istočnoevropskim zemljama Evropske unjie, kao i da ih je više nego, recimo, u Tunisu, Moldaviji i Azerbejdžanu, koje nisu članice bloka, preneo Rojters.

EBRD definiše skeptike kao ljude koji klimatske promene ne vide kao problem, a neangažovane ljude kao one koji to prihvataju, ali nisu voljni da snose troškove.

Ove dve grupe činile su više od polovine anketiranih u članicama EU Litvaniji, Estoniji, Češkoj, Nemačkoj i Letoniji.

“Naše očekivanje bilo je da će biti veće podrške zelenoj tranziciji unutar Evropske unije, ali ono što vidimo je suprotno”, rekla je glavni ekonomista EBRD-a Beata Javorčik.

Dodala je da su veći troškovi energije, izazvani smanjenjem ruske isporuke gasa Evropskoj uniji nakon početka rata u Ukrajini 2022, učinili potrošače u EU svesnijim da će “zelenija” budućnost zahtevati povećanje cena energije.

“Potrošači su takođe radnici i vide koliko visoke cene energije čine evropsku industriju manje konkurentnom“, navela je ona.

Javorčik je rekla da bi “zelena budućnost” mogla da dovede do više radnih mesta, ali i “da o ljudima treba voditi računa u prelaznom periodu”.

Rojters navodi da se očekuje da će krajnje desničarske stranke profitirati od ovog rastućeg skepticizma na junskim izborima za Evropski parlament.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: