U Evropskoj komisiji nisu imali odgovor na pitanje medija da li će i na koji načini EU pomoći Srbiji da smanji štetu nastalu zbog uvođenja embarga EU na naftu iz Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ek
Foto: Shutterstock

U Komisiji kažu da ne mogu da komentarišu mogucnost izuzeća Srbije iz embarga na uvoz ruske nafte, što je već omogućeno Mađarskoj, i ponavaljaju da je za Uniju ”energetska bezbednsost partnera sa Zapadnog Balkna važna”.

”Mi pomažemo Srbiji i drugim partnerima da smanje energetsku zavisnost od Rusije. Kroz Ekonomski i izvesticioni plan za Zapadni Balkan pojačali smo našau podršku energetskoj bezbednosti regiona i to putem poboljšanja energetske efikasnosti, podrškom prelaska na obnovljive izvore energije kao i kroz razvoj transbalkanskog električnog koridora”, kaže portparolka EK, Ana Pisonero.

Pisonero napominje da su u januaru ove godine počeli i radovi na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske, za koji je EU izdvojila 50 miliona evra bespovraten pomoći, kao i da je Srbija, zajedno sa zemljama regiona, pozvana da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa članicama EU.

Na ponovljeno pitanje o konkretnoj pomoći Srbiji da nadosmesti rusku naftu, u Evropskoj komisiji kažu da ”nemaju šta da dodaju”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: