Podeli vest

Pronađen je zaobilazni postupak za korišćenje novih vozila na e-goriva, koja emituju nešto ugljen-dioksida, koja će se prodavati posle 2035. godine, preneo je Politiko.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

auto
Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) i Nemačka najavile su jutros dogovor koji će omogućiti nastavak prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji rade isključivo na sintetička e-goriva čak i nakon što stupi na snagu zakon koji nalaže politiku prodaje samo automobila bez emisija zagađenja od 2035. godine.

„Postigli smo sporazum sa Nemačkom o budućoj upotrebi e-goriva u automobilima“, napisao je na Tviteru šef Zelenog dogovora Evropske komisije Frans Timermans, potvrđujući da je sporazum postignut. Timermans je naveo da će EK brzo preduzeti pravne korake potrebne da se neobavezujući aneks priključi zakonu.

To će omogućiti zaobilazni postupak za korišćenje novih vozila na e-goriva, koja emituju nešto ugljen-dioksida, koja će se prodavati posle 2035. godine, preneo je Politiko.

Kako se navodi, EK se saglasila da uvede novu kategoriju za vozila koja rade na e-goriva unutar postojećeg Juro 6 automobilskog pravilnika, a da zatim to integriše u sporni zakon o standardima za emisiju ugljen-dioksida koji nalaže da postupno ukidanje bude završeno 2035. godine.

„Želimo da se proces završi do jeseni 2024.“, saopštilo je nemačko ministarstvo saobraćaja kojim upravlja Stranka slobodnih demokrata.

Ta partija je želela da za e-goriva, koja teoretski mogu da budu neutralna u vezi sa emitovanjem ugljen-dioksida, ali koja, u stvari, i dalje emituju zagađenja iz auspuha, bude pronađena tzv. rupa u zakonu.

To pitanje je dominiralo diskusijama na marginama ovonedeljnog samita lidera EU u Briselu, ali je dogovor postignut tek u 21 sat u petak.

Suština zastoja bila je u tome što je Nemačka zahtevala obavezujući pravni jezik koji bi obezbedio da Komisija pronađe način da sprovede svoje zahteve, čak i u slučaju da Evropski parlament ili sudovi odluče da blokiraju bilo kakve izmene ili pravne anekse zakona o nultim emisijama za 2035.

Sporazum znači da je Nemačka u poslednjem trenutku odustala od protivljenja zakonu o zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem za automobile. Kako je najavljeno, sporazum bi mogao da bude potpisan u utorak na sastanku ministara energetike EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: