Podeli vest

Evropska komisija danas nije mogla da pruži više detalja o najavi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za sankcije protiv Belorusije i Irana koji podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ursula fon
Foto: Shutterstock

Evropska komisija danas nije mogla da pruži više detalja o najavi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za sankcije protiv Belorusije i Irana koji podržavaju Rusiju u ratu protiv Ukrajine.

“Mi ćemo produžiti sankcije zemljama koje vojno podržavaju rat Rusije, kao na primer Belorusija ili Iran. Mi ćemo usvojiti nove sankcije protiv Belorusije i istupiti sa novim sankcijama protiv Belorusije koja mora da odgovara zbog svoje uloge u ruskom ratu u Ukrajini“, rekla je u ponedeljak Fon der Lajen.

Na pitanje da potvrdi reči predsednice EK, portparol za spoljnu politiku Peter Stano je na konferenciji za novinare rekao da su sankcije stalno na dnevnom redu institucija i zemalja članica Unije, ali da su diskusije o tome koji bi deo sankcija bio poverljiv i ne objavljuju se sve dok odluka ne bude donesena.

Stano je objasnio da postoje dva evropska režima sankcija protiv Belorusije.

“Prvi se odnosi na unutrašnju represiju od strane režima Lukašenka, ukradenih izbora i represije koja se vrši protiv lokalnog stanovništva. Drugi režim se odnosi na entitete i fizička lica u Belorusiji koji narušavaju teritorijalni intergitet i suverenitet Ukrajine. U devetom paketu sankcije protiv Rusije nalaze se i entiteti i fizička lica koji sarađuju sa ruskim agresorom”, objasnio je Stano.

On je ponovio da će “EU produžiti sa režimom sankcija sve dok Rusija produžava svoju eskalaciju u Ukrajini i da će sankcije produžiti protiv svih onih koju podržavaju i pomažu nelegalno ponašanje Rusije, a to se odnosi na Belorusiju, Iran ili druge entitete iz drugih zemalja”.

Na konferenciji za novnare u Komisiji bilo je reči i o najavi Estonije za kriminalizaciju izbegavanja sankcija, korak koji bi bio presedan u praksi Evropske unije ukoliko se države članice saglase da slede estonski predlog. Portparol Komisije Kristijan Vigand nije mogao da komentariše stav Estonije koje je još na nivou najave, ali pozicija Komisije je da je dobro što države članice idu u tom pravcu.

On nije mogao da kaže da li i kada bi ovaj predlog mogao da bude donesen ili primenjen na nivou Unije. Vigand je precizirao da je Komisija 2. decembra dala predlog da se harmoniziraju krivična dela i kazne za kršenje restriktivnih mera EU.

“Drugi važan element, koji je Komisija istakla više puta, jeste da kriminalizacija akcija za izbegavanje sankcija takođe pomaže u oduzimanju imovine koju ljudi pokušavaju da sakriju”, izjavio je portparol EK, navodeći da bi ta sredstva zatim bila uložena u rekonstrukciju Ukrajine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ