Podeli vest

Godišnja stopa inflacije u Argentini je dostigla 211,4% u 2023. godini, što je najveća stopa u poslednje 32 godine, saopštila je statistička agencija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Podaci odražavaju snažan uticaj niza šok mera, uključujući devalvaciju nacionalne valute argentinskog pezosa od 50 posto, koju je sproveo desničarski predsednik Havijer Milej (Javie Milei) u nadi da će rastuću inflaciju staviti pod kontrolu, prenosi Dnevni avaz.

Mesečna inflacija u zemlji iznosila je 25,5 posto u decembru, više nego duplo u odnosu na 12,8 posto u novembru, ali nešto ispod 30 odsto koliko je vlada predvidela da će biti.

Predsednik Milej je ranije u interjvjuu radio stanici u Buenos Ajresu rekao da ako brojke pokažu nižu inflaciju nego što je vlada predviđala, da će to biti svojevrstan uspeh.

U svom inaguracijskom govoru Milej je najavio brojne mere koje imaju za cilj suzbijanje hiperinflacije i upozorio da će one u početku imati “negativan uticaj na nivo aktivnosti, zaposlenosti, realne plate i broj siromašnih i siromašnih ljudi u zemlji”.

Procenjuje se da danas trenutno oko 40 posto stanovnika Argentine živi u siromaštvu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SUTRA JE SPASOVDAN

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici sutra slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa kada…