Podeli vest

Prvi put u istoriji reaktori su isključeni 25. augusta nakon požara izazvanog, kako Kijev tvrdi, ruskim granatiranjem.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

nuklearka
Foto: Pixabay

Ukrajinska državna nuklearna kompanija, Energoatom, saopštila je da su oba funkcionalna reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, ponovo priključena na električnu mrežu.

Prvi put u istoriji reaktori su isključeni 25. augusta nakon požara izazvanog, kako Kijev tvrdi, ruskim granatiranjem.

“Danas u 21:15 časova, i drugi od pogonskih jedinica nuklearne elektrane Zaporožje koja je juče ugašena je priključena na električnu mrežu”, navodi Energoatom u saopštenju, prenosi TAS S.

Ukrajinske vlasti su juče saopštile da su poslednja dva reaktora, od šest ukupno, u nuklearnoj elektrani Zaporožje zatvorena zbog požara i oštećenih dalekovoda.

Zvaničnici administracije u gradu Energodaru, koji je pod ruskom kontrolom, saopštili su juče da se struja iz Zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini, a nešto kasnije član oblasne administracije Vladimir Rogov objasnio je da se struja proizvedena u tom postrojenju isporučuje samo na teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod ruskom kontrolom.

On je naveo i da je Energodar, gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana najveće takvo postrojenje u Evropi, u poslednje vreme meta ukrajinskog granatiranja, navodi TAS S.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: