Podeli vest

Poslanici EP su izglasali mišljenje Evropskog parlamenta o nacrtu odluke Saveta EU za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo uzdržanih.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropski parlament
Foto: Shutterstock

Evropski parlament danas je na plenarnoj sednici u Briselu velikom većinom podržao ulazak Hrvatske u Šengen i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Saveta EU.

Poslanici EP su izglasali mišljenje Evropskog parlamenta o nacrtu odluke Saveta EU za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo uzdržanih.

U tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za pristupanje šengenskom prostoru i nema prepreka da postane punopravna članica bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Ovim glasanjem završena je uloga Evropskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u Šengen, s tim što je uloga EP savetodavna.

Iako mišljenje EP za Savet EU nije obavezujuće, ipak je dobro da ono bude pozitivno – i zbog političke poruke, a i zbog toga da se možda nekim članicama koje bi mogle imati određene rezerve prema proširenju Šengena ne pruži prilika da eventualno negativno mišljenje ne iskoriste kao izliku za protivljenje.

Konačnu odluku doneće 22 države članice Unije, članice šengenskog prostora, na sastanku 9. decembra.

Španski poslanik Paul Rangel, koji je podneo izveštaj, rekao je da je “Hrvatska do sada prošla najsveobuhvatniju procenu za članstvo u Šengenu od bilo koje zemlje EU”, da je zemlja “usvojila 281 preporuku u osam oblasti šengenskog zakonodavstva” da “ukidanje kontrole unutrašnjih granica mora da se desi do kraja ove godine“.

Savet Unije je pre godinu dana potvrdio da je Hrvatska ispunila sve neophodne uslove za punu primenu šengenskih pravila. Sa ovim izveštajem Evropski parlament poziva Savet da nastavi sa procesom i usvoji konačnu odluku o ukidanju graničnih kontrola.

Kako bi osigurali poštovanje osnovnih prava na spoljnim granicama EU, Evropski parlament poziva Hrvatsku da obavesti Parlament i Savet Unije o tome kako je implementirala svoj akcioni plan za upravljanje spoljnim granicama EU i nezavisni mehanizam za praćenje rada policijskih službenika.

Evropski parlament se zalaže za proširenje šengenske zone slobodnog putovanja, koja danas uključuje 26 država (sve zemlje članice EU osim Bugarske, Hrvatske, Kipra, Irske i Rumunije, plus Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn koje nisu članice EU).


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: