Podeli vest

Najnoviji Ajfon kompanije Epl koji će biti predstavljen 12. septembra imaće USB-C punjač, u skladu sa regulativom EU koja zahteva od proizvođača da usvoje zajednički model punjača do decembra 2024. kako bi se uštedeo novac potrošačima i smanjio otpad. Većina novih Epl proizvoda, kao što je najnoviji iPad, već koriste USB-C, ali kompanija se do skoro protivila pravilu EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

epl
Foto: Shutterstock

Telefoni američke kompanije trenutno koriste sopstveni Lightning adapter, za razliku od rivala, uključujući Samsung, prenosi BBC.

„Stroga regulativa koja nalaže samo jednu vrstu konektora guši inovaciju, a ne podstiče je, što će zauzvrat naneti štetu potrošačima u Evropi i širom sveta“, rekao je za britanski javni servis predstavnik Epla u septembru 2021, kada je na tržište izbačen poslednji model Ajfona.

Svi Ajfon uređaji počev od Ajfon 8 telefona koji je predstavljen 2017. godine podržavaju bežično punjenje. Međutim, izgleda da će poslednji model Ajfon 14 ujedno biti i poslednji model koji koristi Lightning kabl, koji se u Eplovim prodavnicama prodaje za oko 23 evra. Za sada nije poznato da li je reč o globalnoj promeni proizvoda, ali, kako piše BBC, malo je verovatno da će tehnološki gigant napraviti drugačiju verziju telefona samo za evropsko tržište.

Ove novine biće ugrađene u novi Ajfon 15 i Ajfon 15 Pro uređaje koji bi trebalo da budu predstavljeni sledeće nedelje na godišnjem jesenjem događaju Epla, a osnovna prednost, osim veće brzine punjenja, je što će moći da se koristi jedan punjač za iPad, Mac i iPhone.

Pravilo EU o zajedničkom punjaču pokriva niz proizvoda „male i srednje prenosive elektronike“, uključujući mobilne telefoni, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za video igre i prenosive zvučnike.

Bilo koji od ovih uređaja koji se puni pomoću žičanog kabla moraće da ima USB Tipe-C port, bez obzira na proizvođača. Prema EU, to će uštedeti potrošačima „do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača“ i smanjiti 11.000 tona otpada na godišnjem nivou.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: