Podeli vest

Turska ide ka drugom krugu predsedničkih izbora jer rezultati na osnovu 98,55 odsto prebrojanih glasova juče održanog prvog izbornog kruga pokazuju da je aktuelni predsednik Redžep Taip Erdogan osvojio 49,39 odsto glasova, a njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu 45 odsto, prenela je agencija Anadolija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo

Ni Erdogan, kandidat Stranka pravde i razvoja (AKP) ni Kiličdaroglu kandidat opozicione Republikanske narodne stranka (CHP) nisu uspeli da u prvom krugu osvoje više od 50 odsto glasova koliko je potrebno za pobedu i moraće da odmere snage u drugom krugu koji će se održati 28. maja, prenosi Rojters.

Predsednički izbori će odlučiti ne samo o tome ko će u narednih pet godina predvoditi Tursku i da li se zemlja vraća na sekularniji, demokratskiji put, već i kako će se Turska nositi sa ozbiljnom ekonomskom krizom i povećanjem troškova života, kao i kako će zvanična Ankara nadalje graditi ključne političke odnose sa Rusijom, zemaljama Bliskog istoka i Zapadom. Kiličdaroglu, koji je najavio da će pobediti u drugom krugu, pozvao je svoje pristalice na strpljenje i optužio Erdoganovu stranku da ometa brojanje glasova i izveštavanje o rezultatima.

Međutim, Erdogan je ostvario bolji rezultat nego što su najavljivale predizborne ankete i obratio se svojim pristalicama samouveren i u borbenom raspoloženju.

“Već smo ispred najbližeg rivala za 2,6 miliona glasova. Očekujemo da će se ova cifra povećati sa konačnim zvaničnim rezultatima”, rekao je aktuelni turski predsednik.

Ranije juče Erdogan je izjavio da je žurba da se objave rezultati dok traje prebrojavanje ustvari predstavlja “krađu narodne volje”, dok je njegov glavni rival, kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu upozorio vlasti da treba da evidentira rezultate iz cele zemlje.

Erdogan iz ugla Rusije i SAD

Pobeda Erdogana verovatno će pogodovati zvaničnom Kremlju, ali će uznemiriti Bajdenovu administraciju, kao i mnoge lidere evropskih i bliskoistočnih zemalja koji su imali problematične odnose sa njim.

Treći nacionalistički predsednički kandidat iz stranke Saveza predaka Sinan Ogan, osvojio je 5,3 dosto glasova i svojom podrškom jednom od dva glavna kandidata u drugom krugu mogao bi da utiče na konačni ishod predsedničkih izbora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: