Podeli vest

Erdogan je naveo i da će naredne nedelje posetiti mesto izgradnje nuklearne elektrane “Akuju” i lično se uveriti kako teku radovi, a da će potom izvestiti Putina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

erdogan
Foto: Shutterstock

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je reč o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Na povratku iz Sočija, gde je juče razgovarao sa ruskim predsednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom rekao da će Putin uvek biti uz Tursku u borbi protiv terorizma, preneo je Sputnjik.

Erdogan je naveo i da će naredne nedelje posetiti mesto izgradnje nuklearne elektrane “Akuju” i lično se uveriti kako teku radovi, a da će potom izvestiti Putina.

“Nuklearna elektrana Akuju ima poseban značaj u energetskoj strategiji naše zemlje. Ostaje i dalje naš cilj da tokom 2023. pustimo u rad prvi reaktor”, rekao je on.

Erdogan je kazao i da su Turska i Rusija potpisale svojevrsnu “mapu puta” o ekonomskoj saradnji sa namerom da se obim robne razmene podigne na 100 milijardi dolara.

“Memorandum o razumevanju, svojevrsnu ‘mapa puta’ naših trgovinsko-ekonomskih odnosa potpisali su u Sočiju naš ministar trgovine i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak“, kazao je Erdogan.

Turski lider je saopštio da je sa Putinom razgovarao i o korišćenju ruske kartice “Mir” u Turskoj.

“Sa Putinom smo se dogovorili o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama to će, naravno, doneti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica ”Mir”. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu, takođe, ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu”, istakao je Erdogan.

On je saopštio i da je predložio predsedniku Rusije da organizuje njegov sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

“Uprkos svim poteškoćama na terenu, ja čvrsto verujem u to da će ukrajinska kriza biti rešena za pregovaračkim stolom. Još jednom sam napomenuo predsedniku Putinu da možemo da organizujemo njegov sastanak sa Zelenskim”, istakao je Erdogan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: