Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da radi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na prevazilaženju prehrambene krize u slabo razvijenim zemljama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

erdogan
Foto: Shutterstock

Erdogan je objasnio da je tokom poslednjeg razgovora sa Putinom definisao da, pored žita, slabo razvijenim ili nerazvijenim afričkim zemljama treba poslati đubrivo.

“U onim zemljama gde je velika suša, potrebno je otkloniti problem pomoću đubriva. Nadam se da ćemo to rešiti”, izjavio je Erdogan, prenose turski mediji.

Turski lider je istakao da je za poslednjih mesec dana pet puta razgovarao sa ruskim kolegom.

„U toku 20 godina, kako dok sam bio premijer, tako i sada za vreme predsedničkog mandata, u stalnom smo kontaktu sa svetskim liderima. Samo za poslednjih mesec dana Putin i ja smo razgovarali pet puta. Isto toliko razgovora sam imao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Sa druge strane, imamo i telefonsku diplomatiju sa američkim predsednikom“, istakao je Erdogan, prenosi Sputnjik.

U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o rešavanju problema isporuka prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije na svetsko tržište.

Dokumente su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija. Moskva, međutim, ukazuje na to da deo sporazuma o izvozu ruskih prehrambenih proizvoda još ne funkcioniše.

Rok važenja sporazuma ističe 19. novembra.

Putin je početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zeml?e Afrike, kojima je ono neophodno.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: