Podeli vest

Sve što želimo je da se sukob u Ukrajini, u kome ima mnogo žrtava i u kome ne može da ima pobednika, završi mirom, a ruski stav “da želi da okonča sve što pre” je veoma važan, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

erdogan
Foto: Shutterstock

Erdogan, koji je doputovao u Njujork na Generalnu skupštinu UN, rekao je za američku televizijsku mrežu PBS da se u Uzbekistanu nedavno sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da je sa njim vodio veoma opsežne razgovore.

“I on mi je zapravo pokazao da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan”, izjavio je turski predsednik.

Prema Erdoganu, Turska vodi uravnoteženu politiku između Kijeva i Moskve, otkako je Rusija započela vojnu operaciju protiv Ukrajine u februaru, i podržava da se saslušaju obe strane.

On je saopštio i da postoji dogovor između zaraćenih strana razmeni 200 zarobljenika, i po njemu, time će biti napravljen značajan korak napred.

Erdogan smatra i da mirovnim rešenjem ne treba da bude dozvoljeno Rusiji da zadrži deo teritorija koje je zauzela u ratnom sukobu sa Ukrajinom.

Turski predsednik je za PBS govorio i o blokiranju prijema Švedske i Finske u NATO koje je Ankara obrazložila “podrškom kurdskim teroristima” u ove dve zemlje i rekao da su se u Švedskoj “teroristi infiltrirali sve do njihovih parlamenata”.

“U Stokholmu vidimo da teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, postera vođa terorističkih organizacija ima na pretek. Oni demonstriraju. Uzvikuju parole. I napadaju nevine potomke turskih državljana u Stokholmu. Našim švedskim sagovornicima dali smo sve dokaze koje se odnose na ovaj razvoj događaja”, izjavio je Erdogan.

On je naglasio i da “Finska, s druge strane, nije kao Švedska” kao i da je u toj zemlji situacija “malo smirenija” i da vlasti “imaju više kontrole nad razvojem događaja”.

Prijem Švedske i Finske još nisu ratifikovale Slovačka, Mađarska, Portugalija i Turska, a za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih 30 članica Alijanse.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: