Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u modernoj istoriji dva naroda i zemalja

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

erdogan
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdogan, gostu izrazio zahvalnost što je posetio Srbiju, ističući da je to uvek velika čast i posebna privilegija za nas.

„Verujem da rezultati koje smo postigli pokazuju da smo odnose uspeli da podignmemo na veoma visok, rekao bih najviši nivo u modernoj istoriji naših naroda i zemalja”, kazao je on.

Vučić je ukazao da je trgovinska razmena podignuta sa nivoa značajno ispod jedne milijarde evra, na gotovo 2,5 milijardi evra, sa velikim skokom i ove godine.

„Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo cilj koji je postavio predsednik Erdogan, a u što mi nismo verovalo da je moguće, a to je da trgovinska razmena dostigne pet milijardi evra”, rekao je on.

Vučić je kazao da ga posebno raduju što investicije iz Turske i dalje dolaze u Srbiju, što se povećavaju i što turske kompanije danas već zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi.

„Ono što smo uradili u prethodnom periodu uskoro će moći građani Srbije da vide na delu”, podvukao je Vučić.

Sem obnove mnogih kulturno-istorijskih spomenika, kazao je, građani će moći da uživaju u 22 kilometara dugom putu Novi Pazar -Tutin.

„Nekada je to bio put smrti na kojem smo izgubili mnoge divne ljude. Danas je to moderan put, koji je gotovo zavšen”, rekao je on.

Vučić se zahvalio na efikasnosti turskih izvođača i na ideji da se zajednički taj put radi.

Preneo je da je već video most na Rači, koji, u okviru izgradnje autoputa Kuzmin-Rača, gradi turska kompanija, a koji, kaže, izgleda impresivno.

Izrazio je očekivanje da će tih 19,1 kilometara autoputa uskoro biti završeni i time se Srbija spoji autoputem sa BiH.

Dodao je da je važno što je pri kraju projektna dokumentacija za put Požega – Kotroman, što će omogućiti blisku vezu sa Višegradom, izrazivši nadu da će kolege iz BiH doneti odluku da krenu sa izgradnju tog kraka puta ka Sarajevu, dugog 107 kilometara, ili nešto kraće kroz njihovu teritoriju, ako bi promenili trasu.

Projekti sa Turskom os ogromnog značaja

Vučić je podvukao da je za Srbiju od ogromnog značaja da ima još mnogo projekata sa Turskom.

Preneo je da su razgovarali o većoj saradnji u okviru ministarstava odbrane, većoj vojnoj i saradnji namenskih industrija.

Vučić: Srbija želi da kupi bespilotne letelice ”Bajraktar’

“Ne krijem i nije me sramota, mi to nismo ni krili, da želimo da kupimo bespilotne letelice ”Bajraktar”. Svi žele te letelice, stali smo u red i verujem da sledeće godine Srbija može da ih nabavi. Spremni smo da platimo više novca, od prvobitno dogovornih nekoliko desetina, na nekoliko stotina miliona evra”, rekao je Vučić.

Dodao je da je bilo reči o zajedničkoj obuci za padobrance, što bi omogućilo da naši padobranci mogu da skaču i sa 6.000-7.000 metara, što do sada nije bio slučaj.

Naveo je da je važna uloga ministarstvava spoljnih poslova, koja se uvek konsultuju, dodajući da je odnos ministara Čavušoglua i Selakovića vrlo korektan.

Zahvalnot na podršci “Otvorenom Balkanu”

Vučić je zahvalio Turskoj na podršci ”Otvorenom Balkanu” i na tome da se čuvaju mir i stabilnost u regionu.

Preneo je da su razgovarali o situaciji u Ukrajini, pitanju sankcija protiv Rusije, kao i o svim važnim pitanjima, te o energetici.

“Zamolio sam Erdogana da nam pomogne, ako je moguće, jer to bi bila ogromna podrška… Zamolio sam da nam omoguće prostor za prenos azerbejdžanske struje u Srbiju, što bi nam mnogo toga olakšalo i značilo tokom zime”, rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali o stabilnosti u regionu, koliko je važno da se sačuva mir, te ponovili statove oko integriteta BiH.

“Ja sam dodao i oko poštovanja Dejotnskog sporazuma i integriteta Republike Srpske u okviru BiH. Razgovarali smo o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i o trilateralnom susretu između Turske, BiH i Srbije”, rekao je Vučić.

Najavio je da će PKS otvoriti svoje prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru, što će, kaže, dodatno pospešiti privredne odnose dve zemlje.

Dodao je da je turistička razmena na najvišem nivou.

“Još jednom želim da se zahvalim, jer predviđamo mnogo novih projekata sa turskim kompanijama. Drago mi je da sve češće čujemo turski jezik, da vidimo turske prijatelje, dobrodošli ste u Srbiju”, rekao je Vučić.

Naveo je da će se Srbija postarati da održi prijateljstvo sa Turskom na najboljem i najvišem nivou.

“Da ga ljubomorno čuvamo, da možemo da kažemo da je ovo, posle vremena Kemala Ataturka i Aleksandra Karađorđevića, zlatno doba srpsko-turskih odnosa. Uvek je čast i privilegija da vas ugostimo. Osećajte se kao kod kuće”, poručio je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: