Podeli vest

Erupcija je bila znatno veća nego bilo koja vulkanska erupcija u 20. veku

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulkan
Foto: Shutterstock

Erupcija vulkana Tonga u januaru potvrđena je kao najveća eksplozija u atmosferi koja je zabeležena modernim instrumentima, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Erupcija je bila znatno veća nego bilo koja vulkanska erupcija u 20. veku, ili testiranje atomske bombe nakon Drugog svetskog rata, objavljeno je u naučnom listu “Sajens” nakon niza naučnih radova, u kojima su razmotreni svi podaci.

U novijoj istoriji, verovatno je samo erupcija vulkana Krakatoa 1883. godine u Indoneziji izazvala sličnu eksploziju u atmosferi.

Kako ističe BBC, veruje se da je katastrofalan događaj u Indoneziji odneo više od 30.000 žrtava, ali srećom, dodaje britanski javni servis, erupcija podvodnog vulkana Tonga 15. januara ove godine u južnom Pacifiku odnela nekoliko života, iako je izazvala velike cunamije.

“Tonga je zaista bila globalan događaj, kao što je to bio Krakatoa, ali sada imamo sve te geofizičke sisteme za posmatranje koji su snimili nešto što je bez presedana, kada je reč o savremenim podacima”, kazao je doktor Robin Matoza, sa Univerziteta Kalifornija u Santa Barbari.

Kolosalna eksplozija Tonge, koja je došla nakon nekoliko nedelja aktivnosti pod morem, proizvela je nekoliko vrsta talasa atmosferskog pritiska, koji su se širili na velike udaljenosti.

U slušnom opsegu frekvencija, ljudi udaljeni 10.000 kilometara na Aljasci prijavili su da su čuli buku koja se ponavljala.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: