Podeli vest

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi, kada bi SAD odlučivale, ceo region Zapadnog Balkana bio u EU do 2030. godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U razgovoru sa direktorom Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) iz Beograda, Zoranom Koraćem, Eskobar je potvrdio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da se zalažu za napredak Zapadnog Balkana (ZB) i istakao da zvanični Vašington vidi ovaj region kao područje ogromnih mogućnosti koje bi trebalo da bude potpuno integrisano u Evropsku uniju.

Za Srbiju i za region u celini vidi veoma pozitivnu budućnost i želi da Srbija bude čvršće “usidrena u zajednici prijatelja koju SAD imaju u Evropi”, a kada je reč o odnosu Beograda i Prištine, Eskobar ističe da je neophodno, bez odlaganja, otpočeti proces implementacije Zajednice srpskih opština.

“Ostaćemo veoma angažovani na Zapadnom Balkanu. Dakle, želim da počnem tako što ću to reći, iako u vestima dominiraju tenzije i politički problemi. Za vladu Sjedinjenih Američkih Država, Zapadni Balkan i dalje ostaje područje ogromnih mogućnosti. Definišuća karakteristika Zapadnog Balkana trenutno je zaista snažan ekonomski rast i snažan ekonomski potencijal”, rekao je Eskobar i ocenio da region ima potencijal da bude lider u IT, transportu, energetici, infrastrukturi, transportu, pa čak i turizmu.

Prema njegovim rečima region ima odlične univerzitete, ima talentovanu radnu snagu i to relativno mladu radnu snagu. “Tako da ćemo nastaviti da ulažemo u to i nadamo se da će to ulaganje u budućnost regiona pomoći da se prevaziđu neki od političkih problema”, rekao je Eskobar.

On je ocenio da će Zapadni Balkan, kada bude potpuno integrisan u Evropu, biti pokretač ekonomskog prosperiteta, pokretač rasta broja radnih mesta. Na pitanje kako ocenjuje situaciju na Kosovu i Metohiji Eskobar je podsetio da je u Ohridu postignut dogovor, pravno obavezujući sporazum koji je otvorio vrata mirnom, konstruktivnom i predvidljivom odnosu Srbije i Kosova i Metohije po evropskim pravilima.

“U dva meseca od kada smo postigli taj dogovor imali smo mnogo političkih kriza i rekao bih da su sve bile predvidljive i da ih je bilo moguće izbeći. Dakle, moramo da pronađemo način da deeskaliramo procese odmah, da deeskaliramo situaciju i da se odmah vratimo fokusu na sprovođenje Ohridskog sporazuma”, rekao je Eskobar.

On je objasnio da za Srbiju to znači da prekine blokiranje evropskih i međunarodnih integracija Kosova i Metohije, a za KiM to znači otpočinjanje procesa implementacije Zajednice srpskih opština. “Moramo odmah da radimo na obe stvari”, naglasio je Eskobar.

Zamoljen da prokomentariše ocenu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao da srpska strana sada sarađuje na veoma dobar način, da je Srbija kao partner pouzdana, ali da nije siguran da je i Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, partner Sjedinjenih Američkih Država, Eskobar je rekao da je Kurti partner.

“On je ponekad težak partner, ali je partner. Kosovo je naš partner. Srbija je naš partner. Dakle, u budućnosti želimo da iskoristimo dobre odnose koje imamo sa Kosovom i poboljšanje odnosa koje imamo sa Srbijom da pronađemo način, da pronađemo obostrano prihvatljiv i obostrano koristan put kako bi i jedni i drugi mogli da budu deo Evropske unije zajedno. Ne samo to, već da i jedni i drugi pomognu da se otvore vrata integracija za ostatak regiona. Dakle, želimo da iskoristimo naše dobre odnose da pomognemo posredovanju u budućnosti”, predočio je Eskobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: