Podeli vest

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upisao se danas u Vašingtonu u knjigu žalosti koja je otvorena u ambasadi Srbije povodom ubistva dece u školi Vladislav Ribnikar, a potom i u dva sela u okolini Mladenovca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eskobar
FOTO TANJUG/ AMBASADA REPUBLIKE SRBIJE U VAŠINGTONU

“Narodu Srbije, u ime američkog naroda i lično ime, izjavljujem najdublje saučešće na ovaj dan žalosti. Znajte da smo u vašoj tuzi uz vas u prijateljstvu. Zauvek vas prijatelj, Gabrijel Eskobar”, napisao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rečeno je Tanjugu iz ambasade.

Građani ispred zgrade ambasade donose cveće, pale sveće i ostavljaju igračke. Povodom dve velike tragedije u kojima je ubijeno 17 ljudi među kojima je i osmoro đaka iz škole Vladislav Ribnikar zastave Srbije spuštene su na pola koplja na ambasadi u Vašingtonu, na zgradi Misije u Njujokru kao i konzulatima u Njujorku i Čikagu U ambasadi Srbije i konzulatima u Njujorku i Čikagu juče su otvorene knjige žalosti, u koju su se, kako je rečeno Tanjugu u ambasadi, upisali brojni članovi diplomatskog kora, a među prvima ambasdori Hrvatske i Kipra, kao i predstavnici kongresa, akademske i naučne zajednice, dijaspore… Među onima koji su se juče upisali bio je i kongresmen Erik Svolvel.

Upisali su se i Ambasadori Rumunije, Belorusije, Bugarske, cela diplomatska misija Crne Gore, zamenici ambasadora Ukrajine i Grčke, predstavnici ambasada Rusije, Francuske … Knjiga žalosti će u Vašingtonu biti otvorena i u ponedeljak, rečeno je Tanjugu u ambasadi. U crkvama SPC širom Sjedinjenih Država, poput Crkve Sv. Luke u Vašingtonu, održani su pomeni za sve žrtve napada u školi Vladislav Ribnikar, dok su u brojnim srpskim svetinjama, kojih je u SAD136, planirani su za danas i sutra.

Crkva Svetog Nikole u Brukfildu dvadesetak kilometara od centra Čikaga, pozvala je vernike da sutra posle liturgije prisustvju pomenu koji će se služiti za nevino nastradale i spasenje srpskog naroda.

Crkva Svetog Simeona – Šarlot, Severna Karolina, samo je jedna od brojin koja je pozvala sve članove svoje parohije da danas dođu u ckvu da iskažu duboko žaljenje i saučešće u neizmernom bolu svih onih koji su pogođeni do sada nezapamćenom tragedijom, koja je duboko potresla srpski narod.

Takođe, vladika istočno američki Irinej uputio je u sredu poziv svima da u molitvama misle na žrtve tragičnog događaja u školi na Vračaru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

preminuo

PREMINUO MUZIČAR TONI MONTANO

Velibor Miljković, poznatiji kao Toni Montano, preminuo je danas u 62. godini u Beogradu, potvrđeno je Tanjuga iz okruženja poznatog…