Podeli vest

Ključni element Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i Aneksu za implementaciju je ispunjavanje obaveze Prištine da se uspostavi Zajednica srpskih opština, navodi se u izveštaju specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji će sutra svedočiti pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eskobar
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ARHIVA

“ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj”, navodi Eskobar u izveštaju, kako je objavljeno na sajtu Predstavničkog doma.

On dodaje da je odnos izmeđi Beograda i Prištine težak, ali je naveo da je u februaru i martu, uz snažnu podršku SAD, postignut napredak kojim se pruža okvir kroz koji “obe zemlje” ispunjavaju svoje obaveze.

“Kosovo i Srbija su se dogovorili da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama”, piše specijalni američki izalasnik u izveštaju.

Međutim, Eskobar navodi da je, otkako su strane postigle te dogovore, došlo do “ozbiljnih provokacija, eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata nad KFOR-om, policijom i novinarima na severu Kosova”.

Kao odgovor na eskalaciju situacije, navodi Eskobar, KFOR je rasporedio rezervne elemente kako bi pojačao misiju i kako bi obezbedio sigurno okruženje na severu Kosova, u skladu sa svojim mandatom.

“Sa Evropskom unijom smo pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, uz učešće etničkih Srba i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU”, piše u izveštaju američkog diplomate. Dodaje se da SAD, zajedno sa evropskim partnerima, ostaju angažovane u Beogradu i Prištini, kao i da pozivaju obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: