Podeli vest

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da se ta zemlja zalaže za to da dođe do nastavak dijaloga, kao i da nema alternative dijalogu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ESKOBAR
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/ARHIVA

On je tokom onlajn konferencije pozvao Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da sprovode dogovoreno u dobroj volji i spreče provokacije.

“To je i razlog mog putovanja na Kosovo”, rekao je Eskobar.

On je kazao da sutra putuje na Kosovo.

“Nakon toga putujem i u Crnu Goru gde ću razgovarati sa rukovodstvom te zemlje o NATO-u i evropskom putu”.

Eskobar je dodao i da je od nedelje u Briselu gde je razgovarao sa predstavnicima EU, NATO i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

ESKOBAR: IMAMO PROBLEM U KOMUNIKACIJI SA KURTIJEM

Zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

On je to rekao na onlajn konferenciji za novinare na pitanje da li SAD i dalje vide Prištinu kao partnera.

“Partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavise od jednog čoveka ili stranke, ali imamo problem u komunikaciji sa Kurtiji. Imali smo, uživali u veoma, veoma bliskom partnerstvu sa Kosovom u prošlosti. Veoma bismo voleli da se taj odnos vrati na onaj kakav je bio pre”, rekao je Eskobar.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Eskobar je rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

“Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi. U statutu koji dozvoljava izvršnu vlast, izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to. I to je pravno obavezujuća obaveza. Tako da smo čuli mnogo različitih razloga zašto to nije podneto ili zašto nije napredovalo, nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje”, rekao je Eskobar.

ESKOBAR: PR IGNORISANJEM DIJALOGA IGNORIŠE I SVOJE EVROPSKE PARTNERE

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Priština ignorisanjem dijaloga sa Beogradom ignoriše svoje evropske partnere koje je zbog toga, kako je naveo, nemoguće ubediti po pitanju njene dalje integracije na međunarodnoj areni.

Eskobar se tokom onlajn konferencije iz Brisela osvrnuo na izjavu ambsadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da je trenutno teško za SAD da se zalaže za Prištinu u međunarodnoj areni.

“Put ka EU i NATO vodi preko pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Te zemlje bi želele da vide napredak po svim pitanjima koja su obuhvaćena dijalogom koji vodi EU. Ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i nemoguće je da ubedimo da napreduju u daljoj integraciji Kosova. Veoma sam zabrinut što Kosovo ne čuje američku ponudu za partnerstvo za dalje i brže pomeranja integracije”, rekao je Eskobar.

On je dodao i da se SAD se ta zemlja zalaže za to da dođe do nastavak dijaloga, kao i da nema alternative dijalogu.

On je tokom onlajn konferencije pozvao Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da sprovode dogovoreno u dobroj volji i spreče provokacije.

“To je i razlog mog putovanja na Kosovo”, rekao je Eskobar.

On je kazao da sutra putuje na Kosovo i Metohiju.

“Moj tim i ja otputovaćemo odavde u Prištinu, gde ćemo se fokusirati na efekte i moguće rešenje za nekoordinisanu odluku o zabrani dinara i transfera iz Srbije građanima Kosova koji zavise od tih socijalnih davanja. Otići ćemo iz Prištine u Beč, gde ćemo, nadamo se, razgovarati sa OEBS-om i ODIHR-om. A onda idemo u Crnu Goru, gde ćemo pokazati našu podršku aktuelnoj vlasti i putu koji je Vlada čvrsto postavila Crnu Goru, članstvu u NATO i kandidaturi za EU ​​i svim naporima koje su uložili da unaprede i jedno i drugo. one. Nakon toga, vratićemo se u Vašington i nadamo se da ćemo sledeće nedelje u Vašingtonu imati lični razgovor o svim ovim pitanjima i drugim pitanjima o Zapadnom Balkanu”, rekao je Eskobar.

Na pitanje koje će biti posledice po Beograd i Prištinu ako ne sprovedu sporazum u Briselu i po redu, Eskobar je rekao da je primarna odgovornost za Prištinu u ovom trenutku da počne da izvršava svoju pravno obavezujuću obavezu da formiraju ZSO, kao i da nije bilo pomaka u vezi sa tim.

“Sada je bilo nekih koraka da se omogući ustavno pravo za stanovnike opština sa srpskom većinom da glasaju za opoziv, ali još uvek čekamo da obe strane urade više na dijalogu. Za Srbiju, ono što bismo želeli da vidimo je da potezi koje su povukli u podršci dijalogu postanu pravno obavezujući. Želeli bi da vidimo više sa obe strane.I pošto Ohridski sporazum garantuje Evropska unija, posledice nenapredovanja su sporije integracije obe strane u Evropsku uniju”, rekao je on.

SAD ZABRINUTE ZBOG REKONSTRUKCIJE I ULASKA SRPSKIH STRANAKA U VLADU CG

Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD zabrinute zbog činjenice da bi lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), mogli biti deo Vlade.

On je na onlajn brifingu, uoči njegove posete Podgorici, rekao da su to ipak odluke koje donosi Vlada Crne Gore, i da je to njeno pravo.

Kazao je da se SAD ne mešaju ali ne mogu da ne primete da su zabrinuti zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak vladajuću koaliciju, mogu ući u Vladu.

“U više navrata, i javno i privatno smo rekli da smo zabrinuti i da ove partije nisu partner Sjedinjenih Američkih Država. Predstavnici ovih partija govorili su da će preispitati članstvo u NATO, ali i da imaju nameru da povuku priznanje Kosova što bi izazvalo dodatnu nestabilnost u regionu. Koliko vidimo, oni se nisu promenili. A kroz neke stvari koje radi čelnik šef parlamenta (Andrija Mandić) nismo videli pravu posvećenost evroatlantskim integracijama. Zabrinuti smo zbog mogućnosti da oni koji ne dele vrednosti kao ostatak koalicije, mogu ući u Vladu”, rekao je Eskobar, preneo je portal RTCG.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: