Podeli vest

Eskobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija

Autor : Bilten.rs , Izvor :

ESKOBAR
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da je imao veoma konstruktivne razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje pitanja KiM i istakao da bi naredni susret pregovarača u Briselu mogao da se desi uskoro.

Eskobar je za Glas Amerike rekao da će Zajednica srpskih opština biti formirana, sa ili bez volje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, i naglasio da formiranje ZSO i pregovori o francusko-nemačkom predlogu “nisu u potpunosti povezani”.

Na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO, Eskobar je poručio da “jedna osoba i jedna stranka ne mogu da odustanu od sprovođenja pravno obavezujućih tačaka”.

“Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi želeli da vide bolje odnose između Srba na severu i ostatka zemlje”, rekao je Eskobar.

On je dodao da međunardona zajednica očekuje i zahteva od Prištine da formira ZSO. Na pitanje da li to znači da će SAD to uraditi ako Kurti ne bude hteo, Eskobar je rekao da će SAD započeti razgovor o tome, “nacionalni razgovor o tome šta ispunjenje te obaveze znači za narod na Kosovu”.

On je dodao da “Kurti ne mora da se složi” s tim jer se “Kosovo već složilo”. Eskobar je ocenio da nije pitanje da li je Kurti saglasan ili ne, već kako će to biti implementirano, a na konstataciju da ga Kurti neće implementirati, kategorično je rekao “biće implementiran”.

Upitan da li je, ukoliko se formira ZSO, to način da se ohrabri Beograd da načini korak ka prihvatanju francusko-nemačkog predloga, Eskobar je rekao da te dve stvari nisu u potpunosti povezane.

“ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira. Francusko-nemački predlog je veoma dobar predlog koji obema zemljama omogućava napredak ka održivom miru. I na tome ćemo simultano raditi i potrebne su nam obe stvari”, poručio je on.

Na pitanje da li postoji datum sledećeg susreta u Briselu, Eskobar je rekao da formalno ne postoji, ali da se o tome razgovara i da bi trebalo da se desi “vrlo, vrlo uskoro”.

Na konstataciju da je Vučić, nakon sastanka u petak sa međunarodnim predstavnicima, rekao da je bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ako se ne bi usaglasila sa predloženim planom za KiM i pitanje koje su to posledice i da li je Vučić zapravo prihvatio predlog, Eskobar je rekao da ne želi da govori o diskusijama koje se vode u kontekstu dijaloga, ali da su detaljno razgovarali o tome koje su posledice za region ako ne napreduje.

“Da ima otvorenu ranu i zamrznuti konflikt koji zapravo i nije zamrznut, da zajednica na severu Kosova živi u tenzijama, sa barikadama i pod pritiskom, ljudima koji su zabrinuti… o tome smo razgovarali. I to želimo da rešimo u kontekstu dijaloga. Mislim da smo imali dobar razgovor i da svi razumemo koji su izazovi ako nastavimo ovako kako smo radili do sada… Mislim da smo mnogo napredovali. Razgovori su bili veoma, veoma konstruktivni i mislim da imamo dobru osnovu za dalje”, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li to što kaže da su razgovori “konstruktivni” znači da će dijalog biti nastavljen na osnovu francusko-nemačkog predloga, on je odgovorio potvrdno i naglasio da je taj predlog sada na stolu.

“E sada, kako ćemo ispregovarati aneks o implementaciji, to je druga priča. Srbija učestvuje 50 odsto u tom procesu i ne treba se ničeg plašiti. Mislim da ovaj predlog otvara mnoge prilike”, ocenio je Eskobar. Na pitanje da li će dijalog uskoro biti obnovljen, on je rekao da dijalog nije ni prestajao.

“Izazov je bio to što je postao instrument za rešavanje kriza i želimo da ga ponovo vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-nemačkog predloga. Mi mislimo da je taj predlog dobar. SAD potpuno podržavaju taj predlog i želimo da bude dobro rešenje za obe zemlje. Drugim rečima, želimo da otvori evropsku perspektivu za obe zemlje, otvori mogućnost za veću saradnju ne samo sa Evropom, već i regionom i SAD”, poručio je Eskobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: