Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je sinoć da Zajednica srpskih opština mora biti sledeća na dnevnom redu dijaloga Beograda i Prištine i da mora biti implementirana.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ESKOBAR LAJCEK
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Eskobar, koji je ranije rekao da Zajednica srpskih opština mora da bude implementirana, jer je ta obaveza prihvaćena u Briselskom sporazumu 2013. godine je za N1, na pitanje da li je dobio neke garancije o rokovima za to, rekao: “mi ne postavljamo rokove”.

“Jedini zahtev, ako se to tako može nazvati, jeste da to mora biti sledeće na dnevnom redu. Dakle, moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u kosovskoj vladi već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen. Na sastanku između državnog sekretara, predsednice Osmani i premijera Kurtija, gospodin Blinken rekao je da se to mora implementirati, s čime smo se složili”, podsetio je Eskobar.

Na pitanje da li je sa Kurtijem razgovarao o tome da su u prethodnom periodu građani severa Kosova svedoci povećanog prisustva specijalnih snaga kosovske policije, koje ih često zaustavljaju, Eskobar navodi da jeste, “ali kratko”.

“Policijske snage trebalo bi da budu prisutne i da vode računa o miru i sigurnosti građana. Mi ih ohrabrujemo da pronađu načine i izgrade neophodno poverenje između policijskih snaga i naroda. Ne samo na severu, već na čitavom Kosovu. Ujedno, ovo je savet koji smo dali ne samo kosovskoj vladi, već i svim vladama u regionu”, naglasio je.

Na pitanje da li misli da je uobičajeno da borbeni oklopni hameri svakodnevno prolaze kroz grad, rekao je da ne želi to da komentariše, “jer imamo vrlo blizak odnos s bezbednosnim snagama Kosova”, navodi N1.

„Imamo KFOR, Euleks, programe za obuku policajaca i sudija… Evropska unija ima isto to. Trudimo se da sve policijske snage u okruženju budu mnogo profesionalnije. Ima propusta u svemu tome, ali važno je da i dalje ostvarujemo napredak. I dok napredujemo i implementiramo reforme, to će vas takođe pripremiti za zatvaranje poglavlja, kad i formalno postanete kandidati za ulazak u Evropsku uniju. Tako da bih rekao da u čitavom regionu ima prostora za profesionalizaciju policijskih snaga”, ocenjuje američki zvaničnik.

Eskobar je pored ostalog, rekao, i da treba “da se zaboravi narativ da je Kosovo Srbija”, dodajući da će Kosovo i Srbija, kako smatra, “u budućnosti biti povezani kroz razne sporazume i da će imati dobre odnose”.

“Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Dakle, vi imate zajedničku budućnost. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vek. Dvadeset prvi vek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika. Vek u kom će Zapadni Balkan postati generator rasta za ceo evropski kontinent…realnost je da ćete na kraju u svakom slučaju svi biti povezani kroz neke regionalne ekonomske sporazume, poput CEFTA, Zajedničkog regionalnog tržišta ili Malog Šengena, a na kraju i u Evropskoj uniji. Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što pre razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi”, smatra on.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: