Podeli vest

EU planira da do jula 2023. godine završi pregovore o zakonima za postizanje zamišljenog cilja u borbi protiv klimatskih promena.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

globalno zagrevanje
Foto: Pixabay

Evropska unija planira da do jula 2023. godine završi pregovore o zakonima za postizanje zamišljenog cilja u borbi protiv klimatskih promena do 2030. godine, iako će revizija poreza na fosilna goriva verovatno potrajati duže, saopštio je danas zamenik švedskog ambasadora Torbjorn Hak.

Zemlje EU su u završnoj fazi pregovora o desetak zakona za borbu protiv globalnog zagrevanja, a prošle godine su zemlje članice potpisale sporazume o većini zakona, uključujući zabranu prodaje novih automobila na fosilna goriva 2035. godine i veliku reviziju upotrebe goriva koja emituju CO2, prenosi Rojters.

Švedska, koja sada predsedava EU i koja će predsedavati pregovorima među zemljama članicama do jula meseca, želi da finalizira usvajanje strožijih regulativa za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost i minimalne standarde energetskog učinka za zgrade, kao i zahteve da avio-kompanije koriste više zelenog goriva.

“Pokušaćemo da to uokvirimo, kako bismo tokom prvog dela ove godine mogli da konstatujemo da je izrada paketa regulative uspešno privedena kraju”, rekao je Hak na konferenciji za novinare u Briselu.

Hak je dodao da Švedska za sada ne očekuje nove hitne predloge kako bi se izborila sa posledicama smanjenih isporuka ruskog gasa u Evropu, a nakon što su zemlje EU prošle godine dogovorile hitne mere, uključujući ograničenje cene gasa.

Razgovori između zemalja EU koje zajedno sa Evropskim parlamentom moraju da usaglase konačne verzije zakona ukazuju da postoji dogovor o nekim predlozima, uključujući zahteve za renoviranje zgrada da ne bi rasipale energiju.

Izgledi za postizanje sporazuma su manje izvesni po pitanju ukidanja poreskih olakšice EU na neekološko gorivo za avione.

Zemlje EU moraju jednoglasno da odobre zakonske promene, što usvajanje čini veoma neizvesnim.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: