Podeli vest

Iz EU poručuju da zbog ruske agresije na Ukrajinu ”preti glad u svetu” i najavljuju razgovore o deblokadi ukrajinskog žita

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

brisel
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Nakon što su juče postigli konsenzus o uvođenju embarga na izvoz ruske nafte u EU i dogovorili makrofinasijsku podršku Ukrajini vrednu 9 milijardi evra, lideri EU 27 nastavili su danas razgovore u Briselu o energetici, globalnoj krizi u snabdevanju hranom i jačanju zajedničke odbrane i bezbednosti.

Iz EU poručuju da zbog ruske agresije na Ukrajinu ”preti glad u svetu” i najavljuju razgovore o deblokadi ukrajinskog žita koje, prema rečima šef diplomatije EU Žosepa Borelja Rusija koristi kao oružje u ratu.

EU liderima se tokom debate o bezbednosti u snabdevanju hrane obratio i predsednik Senegala i predsedavajući Afričke unije Maki Sali.

U Briselu su najaviil i da će predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sledeće nedelje boraviti u Njujorku gde će sa generalnim sekretarorm UN Antonijom Guterešom razmotrio posledice i rešenja za moguću krizu u vezi s hranom u svetu.

Kada je reč o energetici, temi kojoj su se EU lideri u više navrata vraćali tokom dvodnevnog samita u Briselu, otvorena pitanja su i dalje mogucnost ograničavanja maksimalne cene energenata, kao i investicije u obnovljive izvore energenta.

Poslednja tačka na dnevnom redu dvodnevnog specijalnog samita EU lidera posvećena je odbrani i bezbednosti Unije, a Evropska komisija će predstaviti svoj plan jačanje odbrane Unije koji pored ulaganja 200 milijardi evra u narednim godinama podrazumeva i zajedničke nabavke i bolju interoperabilnosti vojnih snaga zemalja članica.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

FK PARTIZAN POČEO PRIPREME

Fudbaleri Partizana počeli su danas pripreme za novu sezonu, predvođeni novim-starim trenerom Aleksandrom Stanojevićem.