Podeli vest

EU će pružiti veću vojnu podršku Ukrajini, potvrdio je novinarima danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, dolazeći na EU samit koji se održava u Briselu i na kojem će učestvovati i ukrajinski predsednik Zelenski.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

Zelenski dolazi da potraži veću pomoć od evropskih lidera, više oružja u borbi protiv Rusije i brz početak pregovora o članstvu njegove zemlje u EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je izjavio da je “veoma važno da EU poveća svoju podršku Ukrajini”.

Holandija ne isključuje bilo kakvu vojnu podršku Ukrajini, rekao je holandski premijer Mark Rute novinarima uoči samita u Briselu.

„Dosledno smo govorili da ništa ne isključujemo sve dok ne postoji situacija sa članom pet između NATO-a i Rusije“, rekao je on misleći na član 5 NATO -a koji predviđa da će svi članovi alijanse odgovoriti zajedno ako jedan NATO član bude napadnut.

Estonska premijerka Kaja Kalas je izjavila da EU države članice treba zajedno da kupuju oružje i municiju za Ukrajinu i da je „veoma je važno da ubrzamo vojnu pomoć Ukrajini“.

Letonski premijer Krišjanis Karinš rekao je novinarima da treba povećati napore da se pomogne Ukrajini.

„Rusija gomila svoje vojnike u oblasti Donbasa, Ukrajini je potrebna pomoć sada – ne možemo da čekamo“, rekao je letonski lider, usred debate o tome koje moderne tenkove i potencijalno koje borbene avione treba da se pošalju Ukrajini.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

SAUTEMTON U PREMIJER LIGI !

Fudbaleri Sautemptona posle samo jedne sezone vratili su se u Premijer ligu Engleske, pošto su danas u finalu baraža “Čempionšipa”…