Države članice izdale su zajedničku izjavu u kojoj se kaže da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina eu
Foto: Shutterstock

Države članice su danas izdale zajedničku izjavu na godišnjicu invazije na Ukrajinu u kojoj se kaže da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brze koordinirane nabavke iz evropske industrije.

“Takođe ćemo podržati obnovu Ukrajine, za koju ćemo nastojati da koristimo zamrznutu rusku imovinu u skladu sa EU i međunarodnim pravom. Dalje ćemo pojačati kolektivni pritisak na Rusiju da okonča svoj agresorski rat. U tom cilju ćemo usvojiti deseti paket sankcija i preduzeti korake protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu mere EU”, piše u izjavi u kojoj se dodaje da EU podržava “formulu mira predsednika Zelenskog”.

U izjavi se ističe da je “ukrajinski narod pokazao neverovatnu snagu u odbrani svoje domovine i osnovnih principa međunarodnog prava od ruske agresije. Oni su pokazali odlučnost u odbrani demokratije i slobode, otpornost u suočavanju sa teškoćama i dostojanstvom kada su suočeni sa ruskim zločinima”.

Države članice smatraju da su “agresorski rat Rusije i njegove posledice značajno uticali na mnoge zemlje, posebno na globalnu ekonomiju, cene hrane i roba”.

“Evropska unija i njeni partneri delovali su brzo i jedinstveno. I mi ćemo nastaviti da stojimo čvrsto i u punoj solidarnosti sa Ukrajinom i njenim narodom dokle god bude potrebno. Svi Ukrajinci zaslužuju da žive u miru i slobodno biraju svoju sudbinu. Ukrajina je deo naše evropske porodice. Ukrajinci su izrazili želju za budućnošću u okviru Evropske unije i mi smo to priznali time što smo Ukrajini dali status zemlje kandidata. Izbor naroda Ukrajine je izbor mira, demokratije, vladavine prava, poštovanja osnovnih prava i prosperiteta”, piše u izjavi.

Države članice podvlače da će sa međunarodnim partnerima, raditi da bi “Ukrajina pobedila, da se poštuje međunarodno pravo, da se obnovi mir i teritorijalni integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, da Ukrajina bude ponovo izgrađena i da pravda bude zadovoljena”.

“Do tog dana nećemo mirovati”, zaključuju zemlje članice EU u zajedničkoj izjavi. Evropska unija, inače, danas nije uspela da dogovori deseti paket sankcija protiv Rusije. Bilo je predviđeno da paket bide usvojen na godišnjicu invazije na Ukrajinu u petak.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: