Podeli vest

Uoči samita Evropske unije i Ukrajine, Savet EU saglasio se danas sa novim paketom vojne pomoći Kijevu, koji je vredan 500 miliona evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Pored tog, sedmog po redu, paketa pomoći, koji je u okviru takozvanog Evropskog mirovnog fonda (EPF), odlučeno je da se izdvoji joss 45 miliona evra za obuku ukrajinskih vojnika, koju obavlja Misija vojne pomoći Evropske unije (EUMAM). Ukupni doprinos EU u okviru EPF za Ukrajinu je 3,6 milijardi evra.

Među merama pomoći za podršku vojci Ukrajine je obezbeđivanje neophodne nesmrtonosne opreme i zaliha, kao i usluga za podršku aktivnostima obuke.

“Ukrajina treba da dobije svu neophodnu vojnu opremu i obuku koja im je potrebna za odbranu svoje teritorije i svog naroda od ruskog agresorskog rata. Oni ne brane samo svoju zemlju, oni brane i naše zajedničke vrednosti i osnovne principe međunarodnog prava”, izjavio je tim povodom Žozep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost.

Prema njegovim rečima, novim merama šalje se jasna poruka u ključnom trenutku: EU nastavlja da podržava Ukrajinu “onoliko dugo koliko je potrebno i koliko god bude potrebno”.

Prethodne mere pomoći u okviru EPF za Ukrajinu dogovorene su 28. februara, 23. marta, 13. aprila, 23. maja, 21. jula i 17. oktobra prošle godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: