Podeli vest

Lideri EU poručili da “priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine”, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude ”jačanje veza i produbljivanje partnerstva”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Samit EU
Foto: Tanjug/Reuters Pool

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da “priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine”, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude ”jačanje veza i produbljivanje partnerstva”.

U saopstenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU ”u skladu sa relavantnim odredbama evropskog ustava”.

“Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici”, navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera.

EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

O tome da Ukrajina ne može da računa na traženi ubrzani proces pristupanja EU, otvoreno su govorili holandski i belgijski premijeri, Mark Rute i Aleksandar de Kro.

”Nema sumnje da Holandija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji”, poručio je Rute.

De Kro podseća da proces pridruživanja zahteva ”mnogo reformi” i da svi koraci u tom procesu moraju da budu implementirani.

”U suprotonom, zemljaa će ući nepripremljena u EU”, kaže De Kro.

Belgijski premijer, nakon rasprave o Ukrajini u Versaju, dodaje da bi ”bilo pogrešno zatvoriti vrata Ukrajini” i poziva na učešće Kijeva na ”nekim od evropskih sastanaka po određenim temama”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: