Ministri spoljnih poslova eu danas su u Luksemburgu odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodelili Ukrajini novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Misija nosi ime EUMAM Ukrajina.

„Danas pojačavamo našu podršku Ukrajini da se odbrani od ruske nelegalne agresije“, saopštio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Misija ima mandat od dve godine i „obučavaće ukrajinske oružane snage kako bi mogle da nastave svoju hrabru borbu“, dodao je on u saopštenju.

Radi se o kursevima obuke u raznim državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj, gde će se ukrajinski vojnici obučavati da koriste topove, raketne bacače i sisteme protivvazdušne odbrane koje isporučuju Evropljani.

Evropska misija će dopuniti obuku koju već pružaju Britanci i Amerikanci.

Cilj je da se obezbedi „osnovna obuka“ za 12.000 ukrajinskih vojnika i „specijalna obuka“ za 2.800 drugih.

Misijom će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, telo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji.

Dva glavna operativna štaba biće smeštena u Poljskoj i Nemačkoj. Kao kapija za Ukrajinu, Poljska je jedna od tranzitnih tačaka za naoružanje koje se prebacuje u Ukrajinu.

Za početak ove misije Unija planira budžet od 50 do 60 miliona evra godišnje, precizirano je u Briselu.

Sa ovih 500 miliona doprinos Evropljana za pomoć Ukrajini će dostići tri milijarde evra, čemu treba da se dodaju i bilateralni doprinosi pomoći.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: