Podeli vest

Zdravstveni stručnjaci vlada EU će razgovarati o zajedničkom odgovoru na rast zaraženih korona virusom u Kini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kovid
Foto: Shutterstock

Zdravstveni stručnjaci vlada EU će u sredu, 4. januara, razgovarati o zajedničkom odgovoru na rast zaraženih korona virusom u Kini, saopštilo je danas portparolka švedskog predsedništva Evropske unije.

Prethodni razgovori zdravstvenih stručnjaka vlada EU, zdravstvenih agencija EU i predstavnika Svetske zdravstvene organizacije o situaciji sa korona virusom u Kini, koji su održani 29. decembra prošle godine, nisu doveli do zajedničkog zaključka, prenosi Rojters.

Italija je tražila da ostale članice EU slede njen primer i uvedu testiranje putnika iz Kine, s obzirom na najavu Pekinga da će 8. januara ukinuti zabranu putovanja iz zemlje, ali nije naišla na podršku ostatka EU.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbednost hrane Stela Kiriakides je 29. decembra uputila pismo vladama EU, u kome im preporučuje da povećaju obim genomskog sekvenciranja infekcija kovida-19.

Druga preporuka komesarke je da vlade prate biološki sastav vode za piće, između ostalog i na aerodromima, da bi mogli da otkriju eventualno nove sojeve virusa koji mogu da stignu iz Kine.

Prema rečima Kiriakides, EU treba da bude “veoma oprezna” zbog nedostatka verodostojnih epidemioloških podataka o situaciji sa korona virusom i testiranjem u Kini.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) je prošle nedelje saopštio da u ovom trenutku ne preporučuje nikakve posebne mere za putnike koje dolaze iz Kine.

Prema saopštenju ECDC, sojevi korona virusa koje cirkulišu u Kini već postoje u Evropskoj uniji, a veliki procenat građana EU je vakcinisan, tako da ne postoji veliki potencijal za novi talas infekcija iz Kine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: