Podeli vest

U zemljama EU u junu je registrovano milion novih automobila, tačnije 1.045.072 vozila, što je za 17,8 odsto više u odnosu na lanjski jun, saopštilo je danas Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Ovo je 11. uzastopni mesec rasta broja novih registrovanih automobila u EU, dodaje ACEA. Na najvažnijim evropskim tržištima automobila je zabeležen međugodišnji rast, a on je najveći u Nemačkoj – 24,8 odsto, Španiji – 13,3 odsto, Francuskoj – 11,5 odsto, i Italiji – 9,1 odsto.

Međugodišnji rast broja registrovanih automobila je zabeležen u svim zemljama EU osim Mađarske, gde je primećen pad od 1,4 odsto.

U periodu od januara do juna je EU tržište automobila međugodišnje poraslo za 17,9 odsto, odnosno za 5,4 miliona vozila.

U junu je registrovan najveći broj novih vozila na benzin – 36,3 odsto, slede hibrid-električna vozila (HEV) – 24,3 odsto, električna vozila na baterije – 15,1 odsto, i automobila na dizel – 13,4 odsto.

Broj novih registrovanih električnih vozila je prvi put veći od broja novih automobila na dizel, navodi ACEA. Uprkos vrlo dobrim rezultatima, prodaja novih automobila je i dalje za 21 odsto niža nego u istom periodu 2019. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!