Podeli vest

Nove sankcije se odnose na uvoz uglja iz Rusije, zabranu pristupa ruskim brodovima lukama u EU, restrikcije za drumski terentni prevoz, transakcije sa ruskim bankama, zabranu uvoza drveta i cementa

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Evropska unija
Foto: Shutterstock

Evropska komisija predložila je danas novi paket sankcija Rusiji koji uključuje zabranu kupovine ruskog uglja i zabranu ulaska ruskih brodova u luke EU.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen kaže da je danas predloženo da se pojačaju sankcije EK protiv Rusije, a u svetlu strašnih zločina u Ukrajini, za koje EU okrivljuje ruske vojne snage.

Nove sankcije obuhvatiće uvoz uglja iz Rusije, zabranu pristupa ruskim brodovima lukama u EU, restrikcije za drumski terentni prevoz, potpunu zabranu transakcija sa četiri njaveće ruske banke, zabranu uvoza drveta i cementa, a razmatra se i zabrana uvoza nafte iz Rusje.

“Ovaj peti paket ima šest stubova. Prvo ćemo uvesti zabranu uvoza uglja iz Rusije u vrednosti od 4 milijarde evra godišnje. Ovo će smanjiti još jedan važan izvor prihoda za Rusiju”, navela je fon der Lajen u vanrednom obraćanju medijima.

Predsednica Evropske komisije kaže da se uvodi i potpuna zabrana transakcija za četiri ključne ruske banke, među kojima je VTB kao druga najveća ruska banka, što će dodatno oslabiti ruski finansijski sistem.

”Kao treće, uvodi se zabrana pristupu lukama EU ruskim plovilima i plovilima kojima upravlja Rusija. Određeni izuzeci će pokrivati osnovne stvari kao što su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, humanitarna pomoć, kao i energija”, precizirala je ona.

“Pored toga, predložićemo zabranu ruskih i beloruskih drumskih prevoznika sto će zajedno drastično ograničiti mogućnosti ruske industrije da dobije ključnu robu”, navodi fon der Lajen.

Peti paket sankciija EU obuhvata i dalje ciljane zabrane izvoza, vredne 10 milijardi evra, u to u oblastima u kojima je, prema stavu Brisela, Rusija ranjiva, što uključuje kvantne računare i napredne poluprovodnike, ali i osetljive mašine i transportnu opremu.

Iz EU najvljuju i nove zabrane uvoza robe kao što su drvo, cement, morski plodovi i alkoholna pića, u vrednosti od 5, 5 milijardi evra, čime se smanjuje ”protok novca Rusije i njenih oligarha” i ”zatvaraju rupe između Rusije i Belorusije”.

”Preduzećemo i niz ciljanih mera, kao što je opšta zabrana za učešće ruskih kompanija u javnim nabavkama u državama članicama, isključenje svake finansijske podrške, bilo evropske ili nacionalne, ruskim javnim telima, jer evropski poreski novac ne bi trebalo da ide u Rusiju u bilo kom obliku”, naglasila je fon der Lajen.

Evropska komisija predlaže i dalje širenje liste sankcionisanih pojedinaca koji se povezuju sa podrškom ratu u Ukrajini, predsednica EK najavljujue da se radi i na ”dodatnim sankcijama, uključujući i uvoz nafte” i uvođenje ”specifičnih načina plaćanja i poreza”.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: