Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem o uspostavljanju Fonda za reformu i rast za Zapadni Balkan koji su usvojili Evropski saveta i Evropski parlament.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

varhelji
FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

“Odlične vesti iz Brisela: Plan rasta za Srbiju i Zapadni Balkan je odobren i postaje stvarnost. Hvala Oliveru Varheljiju, Ursuli fon der Lajen i Evropskoj komisiji na izuzetnom angažmanu i podršci”, naveo je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

Prema sporazumu, fond će pokriti period od 2024. do 2027. godine i očekuje se da će partnerima EU na Zapadnom Balkanu obezbediti do dve miljarde evra grantova i četiri milijarde evra zajmova, čime će biti dopunjen postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA III), i značajno povećana finansijska pomoć regionu, navodi se u saopštenju.

Cilj Fonda je da podrži partnere EU sa Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi u vezi sa EU, kao i da stimuliše njihovu ekonomsko približavanje EU na osnovu Reformskih agendi bloka.

Pored toga, Fond treba da pomogne i u usklađivanju partnerksih zemalja kad je reč o vrednostima, zakonima, pravilima, standardima, politikama i praksama EU u cilju budućeg članstva u EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: